Λεξηtanil

Μετά την ίδρυση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Δημιουργική Γραφή το 2008 κρίθηκε χρήσιμο και απαραίτητο να δημιουργηθεί μια περιοδική έκδοση με κείμενα των φοιτητών του, εμπνευσμένα κυρίως από τα σχετικά μαθήματα και τις ανάλογες συγγραφικές δοκιμές των μεταπτυχιακών φοιτητών.

Με υπεύθυνο έκδοσης τον τότε Διευθυντή του ΠΜΣ Μιμή Σουλιώτη (†2012) και Συντακτική ομάδα μεταπτυχιακούς φοιτητές, δόθηκε το όνομα Λεξηtanil, ως προφανές λογοπαίγνιο που παραπέμπει στη λογοτεχνία και τη χρήση των λέξεων ως φάρμακο. Κυκλοφόρησαν σε έντυπη μορφή 4 τεύχη (άνοιξη 2009, άνοιξη 2011, άνοιξη 2012, άνοιξη 2013) και στην πορεία -από το 2015- η καινούρια συντακτική επιτροπή προχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Διευθυντή του Διιδρυματικού -πλέον- Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» Τριαντάφυλλου Η. Κωτόπουλου.

Η θεματολογία εμπλουτίστηκε και η διαδικτυακή παρουσία έδωσε δυνατότητα για μεγαλύτερη διαδραστικότητα και επικοινωνία. Στην παρούσα φάση, με υπεύθυνο έκδοσης τον Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο και επιστημονικά υπεύθυνη την Άννα Π. Βακάλη, το περιοδικό εισάγεται σε μια νέα δομή και φιλοξενείται πλέον στο Culture Book (CB), αποκτώντας έτσι θέση ανάμεσα στον χώρο του έντεχνου λόγου και φιλοδοξώντας να εδραιώσει την υπόστασή του ως περιοδικό που αφορά την έννοια και τις δράσεις της Δημιουργικής Γραφής, ως επιστήμης αλλά και ως επικοινωνίας των σπουδών της τέχνης της γραφής με το κοινό της.

Για τη γνωριμία με το σχετικό εγχείρημα, μπορείτε να διατρέξετε το πρώτο έντυπο τεύχος, να ανακαλύψετε τις προθέσεις και την επιθυμία των συγγραφέων του και να διαβάσετε τις ασκήσεις των πρώτων μεταπτυχιακών φοιτητών του ΠΜΣ Δημιουργική Γραφή ως μαθητεία στη λογοτεχνική γραφή, ως διάλογο ανάμεσα στα κείμενα και τους συγγραφείς τους, ως επεξεργασία των ιδεών και των πρακτικών συγγραφής. Η συμβολική επιλογή του πρώτου τεύχους για να σας καλωσορίσει στη νέα αυτή μορφή του περιοδικού δηλώνει με σαφήνεια ότι εντασσόμαστε σε μια ήδη υπάρχουσα πορεία του Λεξηtanil και προαναγγέλει ότι θα ακολουθήσουν και θα παρουσιαστούν σταδιακά τα μέχρι τώρα τεύχη του ανάμεσα σε νέες πια συνεργασίες και προοπτικές. Οι σελίδες των πρώτων Λεξηtanil και οι ιστοχώροι που στην πορεία το φιλοξένησαν και το φιλοξενούν αποτελούν μια προσπάθεια ανίχνευσης του χώρου και των τεχνικών της Δημιουργικής Γραφής και μια υποστήριξη σχετικών δράσεων, ερευνών και εμπνεύσεων και ως τέτοια φιλοδοξούμε να συνεχίσει.

9-Γυναίκα με καπέλο, 50Χ35 εκ., ακρυλικό σε καμβά

27-Κατασκευή σε πλεξιγκλας ΙΙ, 24Χ24Χ10 εκ.

26-Κατασκευή σε πλεξιγκλας, 24Χ23Χ10 εκ.

25-Ενσυναίσθηση, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

24-Ύπαρξη, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

John

Τριαντάφυλλος Η.Κωτόπουλος

Υπεύθυνος Ενότητας


Καθηγητής
"Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας"
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Ο Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος είναι Καθηγητής "Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας", Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Π.Δ.Μ. – Α.Π.Θ.) και του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Ε.Α.Π. – Π.Δ.Μ.) –το δεύτερο με τη μέθοδος της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης.

Είναι πτυχιούχος και διδάκτορας νέας ελληνικής φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το συγγραφικό του έργο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη μελέτη και τη διδακτική της Δημιουργικής Γραφής, της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Θεωρίας της Λογοτεχνίας.

Περισσότερα

ΝέοΕδώ μπορείτε να δείτε τo flipping books των τελευταίων εκδόσεων του περιοδικού Λεξηtanil. Για την καλύτερη ανάγνωση χρησιμοποιείστε το κουμπί Λειτουργία πλήρους οθόνης. Για να βγείτε από την λετουργία πλήρους οθόνης πατήστε ξανά το κουμπί ή από το πληκτρολόγίο σας πατήστε το Esc.

ΛΕΞΗTANIL ΤΕΥΧΟΣ 2 (ΑΝΟΙΞΗ 2011)

lexitanil-issue_2-1

ΛΕΞΗTANIL ΤΕΥΧΟΣ 2o (ΑΝΟΙΞΗ 2011)

Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΙ...
ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑ
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved