Ο τόπος των ποιητών

Η ποίηση είναι κώδικας ζωής, είναι ο τρόπος που περιγράφεται, ο τόπος και ο χρόνος βιωμένος. Ο τόπος που έζησε,που ασκήθηκε, που έπαθε, που έμαθε τον κόσμο ο ποιητής, είναι από τα κυρίαρχα της ποίησης του. Το Culture Bouk και το Γραφείο Ποίησης, στο πλαίσιο της αρχειακής καταγραφής των σύγχρονων ποιητών και ποιητριών στον " Τόπο των ποιητών " καταγράφει σε πρώτο επίπεδο το πως και το γιατί ο τόπος γονιμοποιεί το δημιούργημά του.

IMG_6581

IMG_6528

IMG_6081

IMG_6391

IMG_5939

ΞΑΝΘΟΣ ΜΑΪΝΤΑΣ

portrait

 Ο τόπος των ποιητών είναι η πατρίδα της γραφής τους . Εσάς πώς επηρέασε την γραφή σας ο τόπος σας;
Ο γενέθλιος τόπος ως νοσταλγία, μνήμη και πηγή έμπνευσης με διαπερνάει , με καθορίζει και τροφοδοτώντας τη φαντασία σμιλεύει το έργο μου. Στη δεύτερη ποιητική συλλογή μου που έχει τον τίτλο ΄΄Οι δρόμοι της Φαϋττού΄΄ ( Φαϋττός είναι το αρχαίο όνομα του χωριού μου στη Θεσσαλία, που σήμερα λέγεται Ζάρκο) αυτό γίνεται φανερό. Είναι η διαδρομή των δικών μου από τα βουνά και τον κάμπο της Θεσσαλίας στην προσφυγική Νέα Ιωνία , όπου γεννήθηκα .
Οι τόποι αυτοί με έχουν καθορίσει και είναι αυτοί που με την ιστορία τους περνάνε και ξαναπερνάνε μέσα από τα ποιήματά μου. Και κάθε φορά με καινούριο τρόπο, καθώς ωριμάζω βλέποντας τα πράγματα που μέσα τους ζυμώθηκα και πόνεσα και μάτωσα. Τα πράγματα, ο τόπος μου κι η ιστορία του. Μέσα σ` αυτά ζουν και ανασαίνουν οι λέξεις μου.Σκέψεις και στίχοι σας για την Ελλάδα μέσα στον σημερινό κόσμο.Στο ποίημά μου ΄΄Οι Σφουγγαράδες της Λεύκης΄΄ υπάρχουν οι εξής δύο καταληκτικοί στίχοι. ΄΄Ναι αυτός ήταν ο τόπος μου/ κι οι άνθρωποί του σκληρό είχαν στο πρόσωπο το σημάδι της θάλασσας.΄΄ Σκληρή ζωή, πικρό το ψωμί και γλυφό το νερό . Η ζωή μας . Μα είχε πλούτο ψυχής. Τι ήταν αυτό που έγινε τα τελευταία χρόνια ; Και χάσαμε τον εαυτό μας, την ταυτότητά μας. Σε πιο πρόσφατη συλλογή μου , με τον τίτλο ΄΄Πόλεως Άκος΄΄ γράφω για την Πολιτεία μας των τελευταίων χρόνων. ΄΄Λάμψεις τρεμάμενες φωτίζουν τον Χειμώνα/ της πόλης που είναι από γυαλί, ενδοτική./ Ο ποιητής , ομοίωση και εικόνα/.
ΓΙΩΤΑ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Captcha Image

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved

3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΤΡΑΣ - Patras World Poetry Festival 2020

«NATIONAL POETS»

19 -22 Νοεμβρίου 2020 - Online  Event

Το 3o Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας θα πραγματοποιηθεί στις 19 -22 Νοέμβριου 2020 ζωντανά από το διαδίκτυο, έχει τίτλο θεματικό τίτλο «National Poets» (Εθνικοί Ποιητές) και σχεδιάζει να φιλοξενήσει 50 ποιητές και ποιήτριες από 15 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Παράλληλα θα φιλοξενήσει στο πρόγραμμα του  τα «Βραβεία Ποίησης Jan Moreas 2019», καθώς οι εξελίξεις της επικαιρότητας μετέβαλλαν σημαντικά τις συνθήκες υλοποίησης των πολιτιστικών  εκδηλώσεων.

Περισσότερα εδώ...
site 700x1000