Νέες κυκλοφορίες

Στις Νέες κυκλοφορίες παρουσιάζονται βιβλία που αφορούν νέες εκδόσεις.

9-Γυναίκα με καπέλο, 50Χ35 εκ., ακρυλικό σε καμβά

27-Κατασκευή σε πλεξιγκλας ΙΙ, 24Χ24Χ10 εκ.

26-Κατασκευή σε πλεξιγκλας, 24Χ23Χ10 εκ.

25-Ενσυναίσθηση, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

24-Ύπαρξη, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

«Με λέξεις δικές μας»

me_lexeis-dikes_mas_cb-1

Συγγραφέας: Συλλογικό
Εκδόσεις:24γράμματα/2023


Συλλάβισε λέξεις μέσα από χαμόγελα
να μείνουν οι λύπες έξω απ' τις μέρες.

γράφει ο Δημήτρης Βαρβαρήγος

Με λέξεις δικές μας είναι ο τίτλος της Πολυφωνικής Ανθολογίας, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις 24 γράμματα με 32 διακεκριμένους/ ες ποιητές/ ποιήτριες να καταθέτουν λόγο ουσιαστικό και αδιάλειπτο ως αντικειμενική γνώση και καθαρή συνείδηση του πνεύματος, προβάλλοντας: σύμβολα, σχολές, ρεύματα, κινήματα, τάσεις, από μια καθάρια ποίηση, που πάντα ανακαλύπτει, οδηγεί, προσφέρει και διαμορφώνει αισθητικές αντιλήψεις για νέες περιπλανήσεις στον υπεραισθητό κόσμο. Ίσως τον μοναδικά αληθινό που εμβαθύνει σε ανανεωτικές επισημάνσεις.
   Η ποίηση ανέκαθεν λειτουργούσε υπαρξιακά εξερευνώντας όλα εκείνα τα απόκρυφα συναισθήματα απέναντι στα ασταθή γεγονότα ή παιχνίδια της ζωής. Συχνά αναφέρεται, το πέρασμα του ανθρώπου από τη ζωή ως ουτοπικό. Η ποίηση έρχεται να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό την αξία της αληθινής ύπαρξης. Ο λόγος της γίνεται αφορμή για σκέψη, για αμφισβήτηση, για αλήθεια, για αγάπη και ελευθερία.
   Ένας στίχος είναι αρκετός να γίνει σημαία μιας επανάστασης. Αυτή είναι η δύναμη που εμφανίζει, η ποίηση, στους στίχους της. Με πνεύμα ανανεωτικό σε κάθε γενιά εισβάλλει ορμητικά στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, στο γένος της λογοτεχνίας.
   Με τον ορθό αποτελεσματικό λόγο της, χαράσσει ανεκτίμητα κεφάλαια εξέλιξης. Αυτό το ανεκτίμητο κεφάλαιο, τον θησαυρό της γνώσης που αποκομίζει ο ποιητής από την πείρα της ζωής, υπηρετεί ως απαύγασμα μιας σκέψης, ενός αισθήματος, μιας βούλησης ατομικής που στέκεται αντιμέτωπη απέναντι στα μεγάλα ζητήματα της ζωής· και συχνά γίνεται οδηγός για τους συνανθρώπους του.
   Οι ανθολογίες, εκτός του ότι προσφέρουν έναν πολυδιάστατο-πολυποίκιλο λόγο, εντελώς ξεχωριστό από τον κάθε ανθολογούμενο, συνολικά δίνουν ξεκάθαρα το στίγμα της εποχής στον χωροχρόνο ως ενιαία και πολύμορφη ποιητικά φιλοσοφική πράξη.
   Στη ζωή τίποτα δεν γίνεται τυχαία, όλα συμβαίνουν για κάποιο σκοπό, λες κι ένα αόρατο χέρι οδηγεί τις μοίρες των ανθρώπων να ενώσουν τις παρουσίες τους, τις φωνές τους, τον πνευματικό λόγο τους.
   Φωνές σπουδαίες και ηχηρές στην ελληνική γραμματεία. Λογοτέχνες με πορεία σοβαρή· και έργο αποδεκτό από το αναγνωστικό κοινό.
   Στην ανθολογία συμμετέχουν: Δεκαέξι ποιήτριες και δεκαέξι ποιητές, των οποίων τα έργα είναι γνωστά και αγαπημένα και βέβαια δοκιμασμένα στον χρόνο:

   Αλεξίου Δημήτρης. Αφεντουλίδου Άννα. Βαρβαρήγος Δημήτρης. Βέης Γιώργος. Βεντούρας Ιωσήφ. Δασκαλόπουλος Δημήτρης. Εξαρχοπούλου Λίλυ. Θεοχάρης Χ. Γιώργος. Καραγεωργίου Τασούλα. Κατσαλίδας Νίκος. Κούρση Μαρία. Λουκίδου Ευτυχία - Αλεξάνδρα. Λυμπέρη Κλεοπάτρα. Μαρκόπουλος Θανάσης. Μαρκόπουλος Γιώργος. Μπακονίκα Αλεξάνδρα. Νούσια Έλενα. Νικοπούλου Ηρώ. Παμπούδη Παυλίνα. Παπαδάκη Αθηνά. Παστάκας Σωτήρης. Πατίλης Γιάννης. Πατρίκιος Τίτος. Πολενάκης Σταμάτης. Πρατικάκης Μανόλης. Ρηνιώτη Ειρήνη. Σακελλίου Λιάνα. Σιδηρά Αγγελική. Σκιαθάς Δ. Αντώνης. Στεφανάκις Γιάννης. Σωτηριάδου Κλαίτη. Χριστοδούλου Δήμητρα.

   Η ποίηση είναι από τις σοβαρότερες εγκεφαλικές και συναισθηματικές δημιουργίες της πνευματικής δραστηριότητας του ανθρώπου. Είναι η δημιουργία που πάντα προβάλλει κάτι καινούργιο, χαρίζοντας στον λογοτέχνη τη δυνατότητα να σχηματοποιήσει τις σκέψεις του, να αφυπνίσει συναισθήματα και φαντασία, να δώσει μορφή στο χαοτικό συνονθύλευμα λέξεων, ιδεών και πληροφοριών που έχει στο μυαλό του.
   Δεκαέξι ποιήτριες και δεκαέξι ποιητές. Εκατόν εικοσιοκτώ ποιήματα που προσφέρουν την αίγλη της ανάγνωσης μέσα από την αλληλουχία έμπειρων ιδεών, νοημάτων και απόψεων. Ποιήματα που βρίσκουν αποδοχή στη συνείδηση του αναγνώστη μέσα από την ερμηνευτική απόδοση των δημιουργών, όπου με επιμονή απαιτούν τον ακριβή και πλήρη καθορισμό του βάθους των εννοιών, από τα στοιχεία εκείνα που ως βάσεις ακλόνητες στην ποίηση προκαλούν: συγκίνηση, συναίσθημα, έκπληξη, χιούμορ, ειρωνεία. Στοιχεία αναγκαία, ικανά να μεταφέρουν στον αναγνώστη μια άλλη υπάρχουσα νοητική κατάσταση. Στο σύνολό τους τα ποιήματα ενώνονται σε έναν αδιαίρετο ποιητικό κορμό χαρίζοντας ένα πλήρες κι αδιαίρετο σύνολο. Είναι αυτό το θετικό αποτέλεσμα που κάνει τις ανθολογίες να φανερώνουν θησαυρίσματα.
   Προσωπικά, μιας και επιμελήθηκα το βιβλίο, εύχομαι να συνεχίσουν να ενώνονται οι φωνές μας, στον δύσκολό όσο και όμορφο δρόμο της λογοτεχνίας.
   Και να είμαστε πάντα παρόντες! Ζωντανοί! Δημιουργικοί! Ελεύθεροι!
   Να παραμείνουμε στο εμείς, με κοινό σκοπό, κοινές σκέψεις και κοινή δημιουργική πορεία, που μας κάνει να χαιρόμαστε τις στιγμές της ζωής, όπως μας χαρίζονται σε μια αμετάβλητη αλήθεια, στην υπηρεσία του λόγου.

«7 + 1 Ποιήματα για τον Απρίλιο του 2023 στο Cultu...
Κώστας Αρκουδέας, Συλλέκτης μανιταριών: Όταν η λογ...
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved