Σε μια εποχή όπου οι αναγνωστικές συνήθειες αλλάζουν άρδην, όπου η λογοτεχνική δημιουργία μεταλλάσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς όχι μόνο μορφολογικά και θεματολογικά αλλά και ως υπαρξιακή συνθήκη, θελήσαμε να τιμήσουμε αλλά και να κάνουμε γνωστούς στο ευρύτερο κοινό τους ανθρώπους που αγαπούν και μοχθούν, τους ανθρώπους που αγωνίζονται για την ελληνική λογοτεχνία και τα ελληνικά γράμματα, για την μετάφραση και την προώθησή τους στο ξενόγλωσσο κοινό. Έτσι, ξεκινούμε μια σειρά από πορτρέτα μεταφραστών και νεοελληνιστών που παρόλο που η καταγωγή ή και η μητρική τους γλώσσα δεν είναι ελληνική έχουν γίνει υποστηρικτές και απόστολοι της λογοτεχνίας μας.
Το Γραφείον Ποιήσεως, το Γραφείον Πεζογραφίας καταγραφεί, μελετά, παρουσιάζει τη σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία. Σε συνεργασία με την εφημερίδα Πελοπόννησος για έξι χρόνια από την πρώτη Κυριακή του 2017 παρουσιάσθηκαν 300 σύγχρονοι ποιητές, ποιήτριες και πεζογράφοι. Με αυτόν τον τρόπο κατατέθηκε υλικό προς μελέτη τόσο στους μελετητές και λάτρεις της λογοτεχνίας όσο και στις πανεπιστημιακές έδρες λογοτεχνίας σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Το υλικό παρουσιάστηκε και αρχειοθετήθηκε στον ιστότοπο www.culturebook.gr που διαχειρίζεται το Γραφείον Ποιήσεως και το Γραφείον Πεζογραφίας. Με αυτόν τον τρόπο ανθολόγησα 200 σύγχρονους ποιητές και ποιήτριες τα πρώτα 4 χρόνια και 100 πεζογράφους σε συνεργασία με τον Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο. Συνεχίζοντας αυτή τη προσπάθεια σε συνεργασία με τον Αλέξη Ζήρα και την Άννα Αφεντουλίδου για τον επόμενο χρόνο θα παρουσιάσουμε τους Ελληνιστές που ανά τον κόσμο υπηρετούν τα Ελληνικά Γράμματα. Κάθε Σάββατο ένας Ελληνιστής η μία Ελληνίστρια μέσα από συνέντευξη και υλικό από το βίο του/της θα συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό. Ταυτόχρονα το συγκεκριμένο υλικό θα παρουσιάζεται και θα αρχειοθετείτε στο Culture Book.
Αντώνης Δ. ΣκιαθάςΜνήμη Μάριου Βίττι
Ο Mario Vitti (1926-2023) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε στην Ιταλία, όπου σταδιοδρόμησε ως καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας. Έχει τιμηθεί από την επιστημονική κοινότητα με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από πολλά πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, του Παρισιού και της Λευκωσίας. Ο Mario Vitti ανακάλυψε και αξιοποίησε λανθάνοντα έργα, ανέδειξε παραγνωρισμένα σημαντικά έργα όπως η «Στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι» (1977) και το «Έρωτος αποτελέσματα» (1993). Ανέλυσε έργα κομβικής σημασίας για την πορεία της λογοτεχνίας, ιδιαίτερα της ηθογραφίας («Ιδεολογική λειτουργία της ελληνικής ηθογραφίας», 1974) και του μοντερνισμού («Η Γενιά του Τριάντα: ιδεολογία και μορφή», 1977). Η «Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας» του αποτέλεσε και θα αποτελεί πολύτιμο βιβλίο αναφοράς για τους αναγνώστες και τους ερευνητές.