Βραβεία Jean Moréas

Βραβεία Ποίησης «Jean Moréas» 2020

στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, 10-13 Δεκεμβρίου 2020

Η απονομή των Βραβείων Ποίησης «Jean Moréas» για το έτος 2020  θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της διαδικτυακής διεξαγωγής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας,  στις 10 - 13 Δεκεμβρίου 2020, με παρουσίαση των βραβευμένων ποιητών και απαγγελίες από τους ίδιους.

Πρόκειται για την ετήσια διοργάνωση κατά την οποία απονέμονται τα Βραβεία «Jean Moreas» για την ελληνική ποιητική τέχνη και την ελληνική ποιητική παραγωγή σε όλο της το φάσμα.

Είναι αναγνωρίσιμα πανελλαδικά και αφορούν τις ποιητικές συλλογές που εκδόθηκαν καθ’ όλο το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από αυτό της απονομής. Αναφέρονται τόσο σε νέους πρωτοεμφανιζόμενους ποιητές και ποιήτριες όσο και σε αναγνωρισμένους με δόκιμο ποιητικό έργο. Η εκδήλωση χαίρει μεγάλης εκτίμησης του λογοτεχνικού και καλλιτεχνικού ελληνικού κύκλου. Συγκεκριμένα απονέμονται τα εξής βραβεία:

  • μεγάλο βραβείο για το «σύνολο του ποιητικού έργου και τη συνολική προσφορά στα ελληνικά γράμματα»
  • βραβείο για την «καλύτερη ποιητική συλλογή του έτους»
  • βραβείο «πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή»

Στην φετινή διοργάνωση εκτός των θεσμοθετημένων βραβεύσεων θα τιμηθεί και ένας πολύ σημαντικός ξένος ποιητής, που με το έργο του τιμά, δια βίου, τα γράμματα στο εξωτερικό.

Την Επιτροπή Βράβευσης συγκροτούν Έλληνες και Ελληνίδες καθηγητές και καθηγήτριες Πανεπιστημίων, καθώς και πολύ σημαντικοί ποιητές και κριτικοί της ποίησης που θα αξιολογήσουν το έργο των τιμώμενων. 

Εκτός του προγράμματος και των λοιπών έντυπων που παράγονται για την εκδήλωση, θα εκδοθεί το Αλμανάκ των Βραβείων του 2019, με το έργο, το βιογραφικό και υλικό από τον βίο, του υπό βράβευση και τιμώμενου υποψηφίου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΒΡΑΒΕΙΑ JEAN MOREAS 2018

zean-moreas-201_20191204-110420_1

 Η τελετή θα γίνει στο Αμφιθέατρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου ΠάτραςΗ τελετή απονομής των βραβείων Ποίησης Jean Moreas 2018 προγραμματίζεται να γίνει το Σάββατο 4 Μαΐου 2019 στην Πάτρα. Πιο συγκεκριμένα το Γραφείον Ποιήσεως συνεχίζοντας τις δράσεις του για την ποίηση διοργανώνει την τελετή απονομής των ετήσιων Βραβείων Ποίησης "Jean Moreas" για τα βιβλία που εκδόθηκαν ανά το πανελλήνιο το 2018, το Σάββατο 4 Μαΐου 2019 στις 19.00 στο Αμφιθέατρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας.

Τα βραβεία "Jean Moreas" θεσμοθετήθηκαν από το Γραφείο Ποιήσεως και απονέμονται κάθε έτος με στόχο να τιμήσουν τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή της χώρας μας και να προβάλουν την ποιητική τέχνη στο αναγνωστικό κοινό. Τα βραβεία απονέμονται τόσο στην καλύτερη ποιητική συλλογή δόκιμου ποιητή ή ποιήτριας όσο και στην καλύτερη ποιητική συλλογή πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή η ποιήτριας. Αξιολογώντας το ποιητικό έργο και την γενικότερη συμμετοχή στην Ελληνική λογοτεχνία ενός ή μιας ποιήτριας απονέμει το βραβείο "Jean Moreas" για το σύνολο του έργου τους.

Τα βραβεία αναγνωρίζονται από την λογοτεχνική κοινότητα της χώρας και είναι τα μοναδικά εκτός Αθηνών σε αυτό το επίπεδο.

Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν κάθε χρόνο προσωπικότητες των γραμμάτων της χώρας, καθηγητές Πανεπιστημίου, ποιητές και κριτικοί Λογοτεχνίας.

Στην φετινή διοργάνωση συμμετέχουν οι:

Πρόεδρος :
Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος - Αναπληρωτής Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας


Γεωργία (Τζίνα) Καλογήρου - Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας και Διδακτικής Εκπαίδευσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών


Άννα Μαρίνα Κατσιγιάννη- Επίκουρη Καθηγήτρια Βυζαντινών & Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Διώνη Δημητριάδου Ποιήτρια – Κριτικός Λογοτεχνίας
Χρυσούλα Αγκυρανοπούλου Ποιήτρια-Διδάκτορας Μετάφρασης


Βαγγέλης Τασιόπουλος Ποιητής- Γραμματέας στην Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης

Ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς ποιητής και κριτικός Λογοτεχνίας, προεδρεύων του Γραφείου Ποιήσεως.

*Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τελεί υπό την Αιγίδα της Στέγης Γραμμάτων "Κωστής Παλαμάς», με τη στήριξη της εφημερίδας "Πελοπόννησος", του Ελληνικού Κύκλου Βιβλιοφίλων Λονδίνου, του Συνδέσμου Φιλολόγων Περιοχής Πατρών και της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας η οποία επιμελείται και μουσικά τη βραδιά απονομής.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ 21/3/2019 ( ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩ...
ΒΡΑΒΕΙΑ JEAN MOREAS 2018 (ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ)
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved