Παρεμβάσεις

Η ποίηση είναι κώδικας ζωής, είναι ο τρόπος που περιγράφεται, ο τόπος και ο χρόνος βιωμένος. Ο τόπος που έζησε,που ασκήθηκε, που έπαθε, που έμαθε τον κόσμο ο ποιητής, είναι από τα κυρίαρχα της ποίησης του. Το Culture Bouk και το Γραφείο Ποίησης, στο πλαίσιο της αρχειακής καταγραφής των σύγχρονων ποιητών και ποιητριών στον " Τόπο των ποιητών " καταγράφει σε πρώτο επίπεδο το πως και το γιατί ο τόπος γονιμοποιεί το δημιούργημά του.

Ζωγραφική πλαστικότητα, σχέση και ζωή - Του Γιώργου Κόρδη

portrait.jpg-KORDIS
Η πλαστικότητα των ζωγραφικών μορφών είναι απαραίτητη αφού με αυτήν παράγεται κίνηση. Και η κίνηση είναι απαραίτητη αφού με αυτήν πραγματώνεται η αναφορά και η σχέση. Έτσι στην ζωἠ, έτσι και στην τέχνη. Η σχέση που χτίζει τη ζωή, γίνεται μέσα από ενέργειες ήγουν κινήσεις και μέσα από συνέργεια.
Γι΄ αυτό στη ζωγραφική χρειάζονται κίνησες και έλλογη διαχείριση αυτών.
Μέσα από την τέχνη αυτή δείχνεται η ζωή ως κοινωνία. Αυτό είναι το δίδαγμα της καθ᾽ ημάς ζωγραφικής, της λεγόμενης, ατυχώς, βυζαντινής ζωγραφικής.
Οι κινήσεις δεν είναι τυχαίο γεγονός, ούτε αναπαραστατικές όσων συμβαίνουν στον κόσμο των φαινομένων αλλά έλλογες ενέργειες που μεταμορφώνουν ένα αντικείμενο ή ένα πρόσωπο ή μια κατάσταση ολόκληρη από ένα αυτονομημένο γεγονός σε μια πραγματικότητα ζωής κοινωνίας.
Η βασική πλαστικότητα ενέργεια παράγεται με το χρώμα, που κατά την ελληνική αντίληψη διαχρονικώς είναι το πρώτο στοιχείο που γίνεται αντιληπτό και την αντίστιξη των χρωματικών ποιοτήτων.
Ύστερα έρχεται η γραμμή. Η πλαστικότητα τη γραμμής παράγει ενέργεια και κίνηση. Και θέλει μαστορία για να πετύχεις κίνηση μέσα από την γραμμή. Η γραμμή όταν σχεδιάζεται καλά είναι χρώμα, είναι φως και κίνηση που παράγει σχέση μεταξύ του εικαστικού αντικειμένου και της αισθήσεως του θεατή.


* Ο Γιώργος Κόρδης είναι ζωγράφος, εικονογράφος, συγγραφέας και πανεπιστημιακός καθηγητής.


Εικόνα: Αγία Ευφημία. Ψηφιακή ζωγραφική. Limited edition of 7 Giclee prints. / Γιώργος Κόρδης

Νικολέττα Κατσιδήμα Λάγιου
«7 + 1 διηγήματα για τον Σεπτέμβριο του 2020 στο C...
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2022

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved