Παρεμβάσεις

Η ποίηση είναι κώδικας ζωής, είναι ο τρόπος που περιγράφεται, ο τόπος και ο χρόνος βιωμένος. Ο τόπος που έζησε,που ασκήθηκε, που έπαθε, που έμαθε τον κόσμο ο ποιητής, είναι από τα κυρίαρχα της ποίησης του. Το Culture Bouk και το Γραφείο Ποίησης, στο πλαίσιο της αρχειακής καταγραφής των σύγχρονων ποιητών και ποιητριών στον " Τόπο των ποιητών " καταγράφει σε πρώτο επίπεδο το πως και το γιατί ο τόπος γονιμοποιεί το δημιούργημά του.

Το μόνο εργαλείο κατεύθυνσης των μαζών είναι η επιστήμη - Του Μανόλη Ξεξάκη

abc

1. Η ΕΡΕΥΝΑ για τον Έλληνα αναγνώστη λογοτεχνίας, δεν έδωσε αξιοποιήσιμα συμπεράσματα, περίπου τα ξέραμε:

(α) διαβάζουμε συγκυριακά,
(β) οι συστηματικοί αναγνώστες μαρσάρουν,
(γ) πρώτη η ελληνική, ακολουθεί η ξένη, η Ιστορία, τα αστυνομικά
(δ) ευνοούν το διάβασμα: η καταγωγή, η κοινωνική θέση, το επάγγελμα των γονιών, τα λεφτά κ.λπ.

2. ΩΣΤΟΣΟ τα συμπεράσματα του καθηγητή Νίκου Παναγιωτόπουλου φιλοδοξούν, εκτός από την καταγραφή, να καταλήξουν σε προτάσεις.
Από τα λίγα που διάβασα, προτείνει ή εγώ τα κατάλαβα έτσι και έβαλα και δικά μου, ότι:

(α) δεν αρκούν νέες βιβλιοθήκες, χρειάζονται τεχνικές εκπαιδευτικές που θα βάλουν το διάβασμα "ύπουλα" στην καθημερινότητα του νέου, ο οποίος σήμερα δεν γουστάρει να διαβάσει μυθοπλασίες αλλά να τις δει στο κινητό ή την tv
(β) να ενθαρρυνθεί (ή και να ζυμωθεί ώστε να το θεωρήσει συμμετοχή σε πρόγραμμα αξιακής αναβάθμισης του κοινωνικού συνόλου) το προβεβλημένο μέρος της εξουσίας όλων των βαθμίδων να μιλήσει για την εντύπωση που του έκανε κάποιο βιβλίο. Τολμώ να πω ότι θα μπορούσαν να πείσουν υπουργούς, καθηγητές αναγνωρισμένους, καλλιτέχνες, αθλητές, ακόμη κι αν δεν έχουν διαβάσει κάτι να πουν δημόσια όσα θα τους γράψουν επαγγελματίες αναγνώστες.
Σε αυτό το σημείο, βέβαια, καταρρέουν όλα τα προηγούμενα διότι δεν θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε για το πια βιβλία θα προβληθούν.
Είναι το ίδιο πράγμα με τις μαρξιστικές θεωρίες: καλές, αλλά ποιος και πώς θα τις εφαρμόσει.
Οπότε ας συμβεί αυτό που συμβαίνει με τις γλώσσες και τον πολιτισμό γενικότερα: πάνε όπως θέλουν και σε όποια κατεύθυνση θέλουν ή σε όποια κάποια συμφέροντα τις οδηγούν.
Το μόνο εργαλείο κατεύθυνσης των μαζών είναι η επιστήμη, όπου βέβαια μπορεί. Είναι η μόνη δραστηριότητά μας που δεν έχει δόγματα, αλλά επιδέχεται μόνο απόδειξη με πείραμα και στατιστική επεξεργασία. Όλα τα άλλα, θρησκείες, ιδεολογίες, κόμματα πάνε με δόγματα.
Για την περίπτωση του βιβλίου, η κοινωνιολογία δεν μπορεί να δώσει λύση. Ισχύει το κριτήριο του Πόπερ.
Πόπη Αρωνιάδα - Μοναχικοί παρατηρητές του τίποτα κ...
Νάσια Διονύσιου
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved