Παρεμβάσεις

Η ποίηση είναι κώδικας ζωής, είναι ο τρόπος που περιγράφεται, ο τόπος και ο χρόνος βιωμένος. Ο τόπος που έζησε,που ασκήθηκε, που έπαθε, που έμαθε τον κόσμο ο ποιητής, είναι από τα κυρίαρχα της ποίησης του. Το Culture Bouk και το Γραφείο Ποίησης, στο πλαίσιο της αρχειακής καταγραφής των σύγχρονων ποιητών και ποιητριών στον " Τόπο των ποιητών " καταγράφει σε πρώτο επίπεδο το πως και το γιατί ο τόπος γονιμοποιεί το δημιούργημά του.

9-Γυναίκα με καπέλο, 50Χ35 εκ., ακρυλικό σε καμβά

27-Κατασκευή σε πλεξιγκλας ΙΙ, 24Χ24Χ10 εκ.

26-Κατασκευή σε πλεξιγκλας, 24Χ23Χ10 εκ.

25-Ενσυναίσθηση, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

24-Ύπαρξη, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

Ο ρόλος της ποίησης είναι αισθητικός - Του Στάθη Κουτσούνη

portrait-koutsounis

Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η θέση του ποιητή στην κοινωνία;

Ο ποιητής, όπως όλοι οι άνθρωποι, είναι κι αυτός ένα μέλος του κοινωνικού συνόλου. Η τέχνη του απαιτεί να έχει τεντωμένες τις κεραίες του, να αφουγκράζεται το κλίμα της εποχής, να βιώνει την ατμόσφαιρα, να μεταπλάθει αυτό που εισπράττει, αφού το διυλίσει στο εργαστήριο της ψυχής του, σε κατάλληλες λέξεις, ώστε να γίνει ποίηση. Βεβαίως, όπως έχει γράψει ο Τίτος Πατρίκιος, «κανένας στίχος σήμερα δεν ανατρέπει καθεστώτα/ κανένας στίχος δεν κινητοποιεί τις μάζες… ». Δεν είναι άλλωστε αυτός ο ρόλος της ποίησης. Αλλά να δώσει μια διαφορετική ερμηνεία ή μια διαφορετική ανάγνωση του κόσμου. Ακόμη και να δημιουργήσει έναν καινούργιο κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη τους κραδασμούς της κοινωνίας, αποκλίνοντας πάντα ή και διαστρέφοντας.


Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή του κορωνοϊού, έχει ιδιαίτερο ρόλο η ποίηση;

Ο ρόλος της ποίησης είναι αισθητικός, να αναδείξει μέσω των μεταφορών και των άλλων εργαλείων της, ένα διαφορετικό σύμπαν. Πολλές φορές όμως η ποίηση μπορεί να έχει παρηγορητικό ή και ιαματικό χαρακτήρα. Υπ' αυτόν τον ρόλο, η ποίηση έχει τη δική της σημασία σε περιόδους κρίσης, επομένως και στην παρούσα περίπτωση. Η ανάδειξη με τα δικά της μέσα όχι του γεγονότος, αλλά της ατμόσφαιρας και των συναισθημάτων που γεννά το γεγονός, του φόβου ας πούμε, της ανασφάλειας, της θλίψης, του προβληματισμού, του στοχασμού και της επανατοποθέτησης, όλα αυτά και πολλά άλλα μπορούν να καθάρουν το άτομο και εν τέλει να το λυτρώσουν. Η ποίηση επομένως μπορεί να μας οδηγήσει σε άλλους κόσμους, μακριά από τη μιζέρια της καθημερινότητας, μπορεί να μας επιτρέψει να αποδράσουμε από τη φυλακή του, αναγκαστικού έστω, εγκλεισμού μας.


* Ο Στάθης Κουτσούνης γεννήθηκε το 1959 στη Νέα Φιγαλία Ολυμπίας. Σπoύδασε νομικά, φιλολογία και κλασική μουσική. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές, ενώ είναι υπό έκδοση η έβδομη συλλογή του: Στου κανενός τη χώρα, Μεταίχμιο 2020. Παράλληλα δημοσιεύει διηγήματα, κριτικά δοκίμια, φιλολογικές μελέτες, άρθρα και βιβλιοκρισίες. Ποιήματά του έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ισπανικά και τα Περσικά. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών.

Κωνσταντίνος Σύρρης
Αγγέλα Καϊμακλιώτη - " Οι πικροδάφνες θέλουν κούρε...
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved