Παρεμβάσεις

Η ποίηση είναι κώδικας ζωής, είναι ο τρόπος που περιγράφεται, ο τόπος και ο χρόνος βιωμένος. Ο τόπος που έζησε,που ασκήθηκε, που έπαθε, που έμαθε τον κόσμο ο ποιητής, είναι από τα κυρίαρχα της ποίησης του. Το Culture Bouk και το Γραφείο Ποίησης, στο πλαίσιο της αρχειακής καταγραφής των σύγχρονων ποιητών και ποιητριών στον " Τόπο των ποιητών " καταγράφει σε πρώτο επίπεδο το πως και το γιατί ο τόπος γονιμοποιεί το δημιούργημά του.

27-Κατασκευή σε πλεξιγκλας ΙΙ, 24Χ24Χ10 εκ.

26-Κατασκευή σε πλεξιγκλας, 24Χ23Χ10 εκ.

25-Ενσυναίσθηση, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

24-Ύπαρξη, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

23-Φόβος, 30Χ23 εκ. ακουαρέλα σε χαρτί

Κανείς δεν περιμένει να τοποθετηθούμε απέναντι στα μεγάλα γεγονότα - Της Σοφίας Κολοτούρου

portrait-kolotourou

Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η θέση του ποιητή στην κοινωνία; 

Παλαιότερα οι ποιητές αντιμετωπίζονταν με σεβασμό και δέος από τους άλλους ανθρώπους. Θυμάμαι πάντα μια ιστορία που μου αφηγήθηκε ο πατέρας μου πριν πεθάνει. Ήταν γεννημένος το 1932 στην Αθήνα, επομένως πρόλαβε ως παιδάκι ζωντανό τον Παλαμά. Με τον οποίο έμεναν και σε κοντινή απόσταση. Μου έλεγε, λοιπόν ότι προπολεμικά περπατούσε ο Παλαμάς στην Πανεπιστημίου και ο κόσμος πράγματι παραμέριζε για να περάσει. Τόσο μεγάλος σεβασμός υπήρχε για τους ποιητές μας.

Αυτό σήμερα έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό. Ίσως η τελευταία ποιήτρια που ήταν γνωστή στο ευρύ κοινό και έχαιρε αναγνώρισης ήταν η (πρόσφατα χαμένη) Κική Δημουλά.

Οι υπόλοιποι, φοβάμαι πως δεν είμαστε καν αναγνωρίσιμοι στο ευρύτερο κοινό, ούτε περιμένει κανείς ιδιαίτερα να τοποθετηθούμε απέναντι στα μεγάλα κοινωνικά γεγονότα. Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή του κορωνοϊού, έχει ιδιαίτερο ρόλο η ποίηση;

Ωστόσο, παρόλο που ο ευρύτερος κοινωνικός ρόλος των ποιητών δεν φαίνεται να αναγνωρίζεται πια, αυτές τις μέρες της καραντίνας είδαμε με χαρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το facebook να θυμούνται τους ποιητές μας και να βάζουν στίχους αρκετοί συμπολίτες μας. Προσωπικά διάβασα αρκετά ποιήματα, όπως και είδα βίντεο με μελοποιημένα ποιήματα και τραγούδια.

Παράλληλα είδα πως ήδη γράφτηκαν (και αναμένονται να γραφτούν και άλλα) ποιήματα και τραγούδια που να αφορούν τις μέρες της καραντίνας και του ιού.

Ίσως, λοιπόν, αυτές οι μέρες του εγκλεισμού όλων μας να μας θυμίσουν τελικά ότι, σε εποχές που η ανθρωπότητα εισέρχεται σε ασυνήθιστες συνθήκες και επικρατεί ο φόβος της αρρώστιας και του θανάτου (όπως γινόταν παλαιότερα, αλλά και σήμερα με τους πολέμους), τότε αναδύεται εκ νέου η συλλογική ανάγκη των ανθρώπων να «πιαστούν» και να παρηγορηθούν από την ποίηση, τους στίχους και γενικότερα όλες τις μορφές τέχνης.

Και ίσως μια μέρα διαπιστώσουμε ότι φυσικά δεν παραμερίζει ο κόσμος για να περάσουμε πια στο δρόμο, αλλά ίσως καμία φορά «παραμερίζει» και κοντοστέκεται μπρος στις αναρτήσεις μας – κι αυτό, λίγο δεν είναι.


* Η Σοφία Κολοτούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και ειδικεύτηκε στην Κυτταρολογία. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα Ελληνικού Πολιτισμού και Δημιουργικής Γραφής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι μέλος της Εταιρείας συγγραφέων. Η ποιητική της συλλογή «Η Τρίτη Γενιά», εκδ. Gutenberg, τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης 2016.
Emily Jane Brontë -Ένα λουλούδι σε χερσότοπο - Παρ...
Μια συνομιλία που άργησε 30 χρόνια - Σάββας Λαζαρί...
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Σάββατο, 01 Απριλίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved