Παρεμβάσεις

Η ποίηση είναι κώδικας ζωής, είναι ο τρόπος που περιγράφεται, ο τόπος και ο χρόνος βιωμένος. Ο τόπος που έζησε,που ασκήθηκε, που έπαθε, που έμαθε τον κόσμο ο ποιητής, είναι από τα κυρίαρχα της ποίησης του. Το Culture Bouk και το Γραφείο Ποίησης, στο πλαίσιο της αρχειακής καταγραφής των σύγχρονων ποιητών και ποιητριών στον " Τόπο των ποιητών " καταγράφει σε πρώτο επίπεδο το πως και το γιατί ο τόπος γονιμοποιεί το δημιούργημά του.

9-Γυναίκα με καπέλο, 50Χ35 εκ., ακρυλικό σε καμβά

27-Κατασκευή σε πλεξιγκλας ΙΙ, 24Χ24Χ10 εκ.

26-Κατασκευή σε πλεξιγκλας, 24Χ23Χ10 εκ.

25-Ενσυναίσθηση, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

24-Ύπαρξη, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

"Οι άγαρμποι της Τέχνης" - Του Ξάνθου Μαϊντά

portrait.jpg-

΄΄Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ. Δεν εγκαταλείπεται ποτέ στο χάος χωρίς να απειλείται ταυτόχρονα η ίδια της η ύπαρξη.΄΄ Μας λέει ο Ιγκόρ Στραβίνσκυ στο βιβλίο του Μουσική Ποιητική.

Η σοφή παρατήρηση του μεγάλου μουσουργού με κάνει και σκέφτομαι τις ποικίλες, ακραίες και ιδιότροπες συμπεριφορές ανθρώπων του καλλιτεχνικού κόσμου. Συμπεριφορές μέσα από τις οποίες προσπαθούν να προβάλλουν ή μάλλον να επιβάλλουν το επηρμένο εγώ τους. Χαοτική γραφή, κυνήγι των βραβείων, αυτοπροβολή και ξιπασιά. Συμπεριφορές που μόνο κακό μπορούν να φέρουν (ήδη το έχουν κάνει) στην τέχνη και στη σχέση της με τον φυσικό της αποδέκτη. Το κοινό.

Για όλους αυτούς τους άγαρμπους της τέχνης, ντιλεντάντες ή και επιτήδειους μου έρχεται στο νου απόσπασμα του Γεωργίου Πωπ.

Γράφει ο χρονογράφος μας στο Έθνος την 21η Ιανουαρίου του 1938:

΄΄ Μεταξύ των διανοουμένων και των καλλιτεχνών αποτελούν εξαίρεση οι θέλοντες να εμφανίζονται όμοιοι με τους άλλους θνητούς. Είναι καλό να γνωρίζουν ωστόσο όσοι έχουν καλλιτεχνικές ιδιοτροπίες, ότι οι μεγάλοι συγγραφείς απέκτησαν τέτοιες ιδιοτροπίες αφού πρώτα έγιναν μεγάλοι. Συνήθως αι ιδιοτροπίαι , αι μη επιβεβλημέναι από την νόσον ή την κόπωσιν, είναι δείγματα ουχί μεγαλοφυίας, αλλά προμηνύματα γεροντικής βλακείας. Η δε γεροντική βλακεία εκδηλούται εις πάσαν ηλικία΄΄.

Και αν αυτά τα έγραφε ο προνοητικός και καίριος Γ. Πωπ το ΄38, ας σκεφτούμε τι πρέπει να γράφεται σήμερα που το κακό είναι τόσο προχωρημένο, ώστε έχουμε φτάσει στο σημείο να αναρωτιόμαστε αν η κατάσταση είναι αντιστρεπτή; 

Μαρία Εμ. Μαραγκουδάκη - «ΔΙΠΛΗ ΟΨΗ» Η Κάρμεν φορο...
Eugen Uricaru - Έξι ποιήματα μεταφρασμένα από τον ...
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved