Παρεμβάσεις

Η ποίηση είναι κώδικας ζωής, είναι ο τρόπος που περιγράφεται, ο τόπος και ο χρόνος βιωμένος. Ο τόπος που έζησε,που ασκήθηκε, που έπαθε, που έμαθε τον κόσμο ο ποιητής, είναι από τα κυρίαρχα της ποίησης του. Το Culture Bouk και το Γραφείο Ποίησης, στο πλαίσιο της αρχειακής καταγραφής των σύγχρονων ποιητών και ποιητριών στον " Τόπο των ποιητών " καταγράφει σε πρώτο επίπεδο το πως και το γιατί ο τόπος γονιμοποιεί το δημιούργημά του.

9-Γυναίκα με καπέλο, 50Χ35 εκ., ακρυλικό σε καμβά

27-Κατασκευή σε πλεξιγκλας ΙΙ, 24Χ24Χ10 εκ.

26-Κατασκευή σε πλεξιγκλας, 24Χ23Χ10 εκ.

25-Ενσυναίσθηση, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

24-Ύπαρξη, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

Η ποίηση είναι διαδικασία ανατρεπτική - Της Λίλιας Τσούβα

portrait-tsouva-l

Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η θέση του ποιητή στην κοινωνία;

Ποίηση σημαίνει μοναξιά, «μόχθο Σισύφου στο κακοτράχαλο βουνό του αινίγματος», για να θυμηθώ την ωραία αυτή φράση της Λένας Παππά. Η ποίηση είναι καμίνευμα σε υψηλές πνευματικές θερμοκρασίες. Ο «καιόμενος» ποιητής/ποιήτρια αντικρίζει κατάματα την ουσία της ζωής. Από τον προϊστορικό, έως τον ρομαντικό και τον υπερρεαλιστή, ο ποιητής μπαίνει στην κίνηση της ζωής, παίρνει θέση. Ανακαλύπτει, προβλέπει, οσφραίνεται τα προβλήματα. Πολλές φορές, πριν τα συνειδητοποιήσουν οι άλλοι. Γι' αυτό και η ποίηση είναι διαδικασία ανατρεπτική, διαμορφωτική, αιτία αναστάσεων. Ο εσωτερικά ελεύθερος δημιουργός μπορεί να γίνει εκφραστής των εξωτερικών μορφοποιήσεων και αλλαγών.


Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή του κορονοϊού, έχει ιδιαίτερο ρόλο στην κοινωνία;

Ο πρόσφατος ιός έθεσε σε δοκιμασία την ανθρωπότητα. Απείλησε τις συντεταγμένες μας, τον έως τώρα κόσμο μας, μέσα στον οποίο είχαμε μάθει να λειτουργούμε. Έδειξε ότι η μοίρα όλων είναι κοινή, το είχαμε ξεχάσει μέσα στην αλαζονεία των επιτευγμάτων, μας θύμισε ότι είμαστε τρωτοί, παρά την ευμάρεια. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύτηκαν να διαχειριστούν τη μοναξιά τους, τον εγκλεισμό στο σπίτι. Το ποιητικό όμως έργο είναι δημιούργημα μοναξιάς. Απαιτεί απομόνωση, απόσυρση από τα εγκόσμια, περισυλλογή. Είναι η γόνιμη μοναξιά, η μοναξιά του ανθρώπου πάνω στο αίνιγμα της ύπαρξης. Ο ποιητής και η ποιήτρια, σε περιόδους κρίσης, με την εμπειρία τους μπορούν να μας προβληματίσουν, να μας μυήσουν πάνω στο ρίγος της ζωής, να μας παρηγορήσουν, να μας θέλξουν, να μας μεταφέρουν για λίγο στον παράδεισο της Γνώσης και της Αλήθειας.


* Η Λίλια Τσούβα είναι απόφοιτος Φιλολογίας ΑΠΘ (τμήμα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών σπουδών) και Μεταπτυχιακού προγράμματος Δημιουργικής Γραφής ΕΑΠ. Έργα της είναι δημοσιευμένα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Το διήγημά της «Η καταδίκη» έχει βραβευτεί («26 Βραβευμένα Διηγήματα», ΚΟΡΑΛΛΙ»), καθώς και το ποίημά της «Τιν τάνδε λατάσσω, Λέαγρε» (Βραβείο UNESCO, Ανθολογία Η΄ Παγκόσμιος Διαγωνισμός 2019). Συμμετέχει στα συλλογικά έργα: «Κι αν τα κτίρια μιλούσαν», (κείμενα μεταπτυχιακών φοιτητών του προγράμματος Δημιουργική Γραφή, εκδόσεις «Κέδρος») και «Φλέβες Γραφής», (εργαστήρι γραφής Χλόης Κουτσουμπέλη, εκδόσεις «Ρώμη»), έργο στο οποίο έχει κάνει και την επιμέλεια.

Σπύρος Γούλας
Διεθνή Βραβεία Jean Moréas - Ανακοίνωση
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved