Παρεμβάσεις

Η ποίηση είναι κώδικας ζωής, είναι ο τρόπος που περιγράφεται, ο τόπος και ο χρόνος βιωμένος. Ο τόπος που έζησε,που ασκήθηκε, που έπαθε, που έμαθε τον κόσμο ο ποιητής, είναι από τα κυρίαρχα της ποίησης του. Το Culture Bouk και το Γραφείο Ποίησης, στο πλαίσιο της αρχειακής καταγραφής των σύγχρονων ποιητών και ποιητριών στον " Τόπο των ποιητών " καταγράφει σε πρώτο επίπεδο το πως και το γιατί ο τόπος γονιμοποιεί το δημιούργημά του.

9-Γυναίκα με καπέλο, 50Χ35 εκ., ακρυλικό σε καμβά

27-Κατασκευή σε πλεξιγκλας ΙΙ, 24Χ24Χ10 εκ.

26-Κατασκευή σε πλεξιγκλας, 24Χ23Χ10 εκ.

25-Ενσυναίσθηση, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

24-Ύπαρξη, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

Είναι πλάσματα διαφορετικά οι ποιητές από τους άλλους ανθρώπους; - Της Ειρήνης Ιωαννίδου

portrait-ioannidou

Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η θέση του ποιητή στην κοινωνία;

Αναρωτιέμαι ποια είναι αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ποιητή. Είναι πλάσματα διαφορετικά οι ποιητές από τους άλλους ανθρώπους; Φέρουν στο μέτωπο το άλικο γράμμα της ποίησης, το κυκλώπειο μάτι μιας ενόρασης, που, ενίοτε, τους καθιστά και προφητικούς; Κυριολεκτικά μιλώντας – όχι. Νομίζω όμως ότι εκείνο που τους διαφοροποιεί είναι ένα γενετικό προζύμι, άδηλο στην αρχή, που στην πορεία της ζωής τούς μεταπλάθει. Μια βαθιά ευαισθησία όσον αφορά στην πρόσληψη της κοινωνικής και ιστορικής πραγματικότητας, η οποία τους εμπεριέχει. Τους διακατέχει η αγωνία της κατανόησης και η δια του λόγου ιχνηλάτηση της ανθρώπινης μοίρας. Εκείνο που θα μπορούσα να αναφέρω ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, είναι η αδυναμία τους να αποδεχτούν την μετριότητα πολλές φορές της ανθρώπινης κοινωνίας και τις συμβάσεις που επιβάλλει, ενάντιοι σε δογματισμούς. Η μοναξιά είναι εκείνη που κατά τον Ρίλκε τους ωριμάζει, ''και είναι οδυνηρό το μέστωμα της, σαν το μέστωμα των παιδιών και θλιβερό σαν  τις πρώτες ανοιξιάτικες μέρες''


 Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή του κορωνοϊού, έχει ιδιαίτερο ρόλο η  ποίηση;

Σε περιόδους κρίσης, η ποίηση δεν διεκδικεί ρόλο, δεν ασκεί εξουσία, απλώς ψηλαφεί την βαθύτερη ουσία των πραγμάτων. Γιατί ο ποιητής είναι ο επαναστάτης, ο οραματιστής, ο παρηγορητής. Την ιαματική της δύναμη επικαλείται ο Καβάφης: ''Εἰς σέ προστρέχω Τέχνη τῆς Ποιήσεως,... Τά φάρμακά σου φέρε Τέχνη τῆς Ποιήσεως, /πού κάμνουνε — γιά λίγο — νά μή νοιώθεται ἡ πληγή''. Κάποτε γίνεται ο ανένταχτος, ο αμείλικτος. Κατέχει εκείνο το βλέμμα, που μας αποκαλύπτει γυμνούς και ευάλωτους μπροστά στο μυστήριο της ύπαρξης, ''Δίχως ενήλικα μιλήματα μαθαίνουμε καλύτερα την αλήθεια λογχίζοντας τον τρόμο της ζωής μ' ένα άγραφο βλέμμα'', λέει ο μέγιστος Καρούζος και μας αφήνει έκθετους στην απομάγευση. ΄Αλλωστε, ''τι μένει από όλα αυτά; Μερικά βλακώδη κόκαλα''. Μας προτρέπει να παραμείνουμε εσαεί νήπιοι, και με μάτια θαυμαστικά να τον ακολουθήσουμε στην εκτίναξη του από τα δεσμά του επίγειου και το ανίκητο του θανάτου, σε ένα παλλόμενο από ομορφιά ποιητικό σύμπαν όπου η φύση θα έχει τον πρώτο λόγο. «Θα περάσουν από πάνω μας όλοι οι τροχοί. Στο τέλος τα όνειρά μας θα μας σώσουν».


* Ειρήνη Ιωαννίδου. Γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη ( 1967) όπου και ζω. Απόφοιτος του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και φιλολογίας της Φιλοσοφική σχολής του ΑΠΘ. Έχω εκδώσει δυο ποιητικές συλλογές , η τελευταία ''Σώμα Δρομολόγιο'' 2016 εκδόσεις Σαιξπηρικόν. Ποιήματα μου έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά και στα περιοδικά Εντευκτήριο, Εμβόλιμον, Αίτιον, Παρέμβαση και Οροπέδιο.
Ανέκδοτη επιστολή του Αντώνη Σαμαράκη
Γιώργος Βέης
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved