Παρεμβάσεις

Η ποίηση είναι κώδικας ζωής, είναι ο τρόπος που περιγράφεται, ο τόπος και ο χρόνος βιωμένος. Ο τόπος που έζησε,που ασκήθηκε, που έπαθε, που έμαθε τον κόσμο ο ποιητής, είναι από τα κυρίαρχα της ποίησης του. Το Culture Bouk και το Γραφείο Ποίησης, στο πλαίσιο της αρχειακής καταγραφής των σύγχρονων ποιητών και ποιητριών στον " Τόπο των ποιητών " καταγράφει σε πρώτο επίπεδο το πως και το γιατί ο τόπος γονιμοποιεί το δημιούργημά του.

9-Γυναίκα με καπέλο, 50Χ35 εκ., ακρυλικό σε καμβά

27-Κατασκευή σε πλεξιγκλας ΙΙ, 24Χ24Χ10 εκ.

26-Κατασκευή σε πλεξιγκλας, 24Χ23Χ10 εκ.

25-Ενσυναίσθηση, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

24-Ύπαρξη, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

Ιδιωτική Οδός - Του Γιώργου Κόρδη

portrait.jpg--

Σήμερα πολλοί των καλλιτεχνών, χωρίς ίσως να το αντιλαμβάνονται, επαναλάβουν ενστικτωδώς σχεδόν στην τέχνη τους τις δομές που έχουν μέσα τους, τον τρόπο που εκείνοι ερμηνεύουν και ζουν τον κόσμο και αυτό που εκείνοι νομίζουν πως είναι ο κόσμος.

Έτσι κάνουν ένα είδος νατουραλισμού φιλτράροντας τις μορφές μέσα στο ψυχικό και διανοητικό τους σύμπαν, εμβαπτίζοντας τες αποκλειστικά στο πνεύμα τους και μορφώνοντάς τες αναλόγως.

Φτάνουν με τον τρόπο αυτό σε μια ιδιωτεία και συστήνουν απέναντι στα έκπληκτα μάτια των άμοιρων θεατών μια μορφή του κόσμου σπασμένη και διαλυμένη, μια θαμπή, συγκεχυμένη εικόνα που είναι υποτίθεται η εικόνα του κόσμου μας. Και αυτό το έργο τέχνης ονομάζεται θριαμβευτικά σύγχρονο για λόγους ακατανόητους.

Σε όλες τις εποχές της ανθρώπινης ιστορίας οι τεχνίτες της γραφής-ζωγραφικής φιλτράρανε τις μορφές του φυσικού περιβάλλοντος από τις οποίες εκκινούσε η δημιουργία τους. Σχεδόν ποτέ δεν τις αναπαρήγαγαν με ωμό ακατέργαστο τρόπο, όπως τις βλέπει το ανθρώπινο μάτι. Τα φίλτρα όμως αυτά δεν ήταν σχεδόν ποτέ η ιδιωτική ματιά του ζωγράφου, ο ψυχικός του μόνον κόσμος, η κάποιο προσωπικό του όραμα. Πάντα σχεδόν υπήρχε πίσω από την επεξεργασία των μορφών μια κοινότητα, ένα κοινό όραμα, ένας κοινός εν πάση περιπτώσει λόγος που έκανε τα εικαστικά πράγματα λειτουργικά στην κοινότητα, τους έδινε τρόπο να γίνουν ουσιαστικό συστατικό της κοινότητας κι όχι ένα ενδιαφέρον αξεσουάρ που και χωρίς αυτό η κοινωνία θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρχει.

Σήμερα σε μια εποχή με απίστευτη πρόσβαση στην πληροφορία και δυνατότητες γνώσης τεράστιες θα έπρεπε η σύγχρονη τέχνη να επαναπροσδιοριστεί ως προς την κοινότητα και σίγουρα θα έπρεπε να απεγκλωβιστεί από την στενότητα της ιδιωτικής οδού που την έχει εγκλωβίσει η Αναγεννησιακή ιδεαλιστική λογική.


Εικόνα: Τις εποχές που νοσταλγούσε παλιές αγάπες καράβια έπλεαν στα μαλλιά της και φεγγάρια ασήμωναν τις μνήμες της. Μήτρα χαραγμένη σε ξύλο. 12χ22 εκ.


*  Ο Γιώργος Κόρδης είναι ζωγράφος, εικονογράφος, συγγραφέας και πανεπιστημιακός καθηγητής.

«7 + 1 διηγήματα για τον Αύγουστο του 2020 στο Cul...
George Orwell
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved