Παρεμβάσεις

Η ποίηση είναι κώδικας ζωής, είναι ο τρόπος που περιγράφεται, ο τόπος και ο χρόνος βιωμένος. Ο τόπος που έζησε,που ασκήθηκε, που έπαθε, που έμαθε τον κόσμο ο ποιητής, είναι από τα κυρίαρχα της ποίησης του. Το Culture Bouk και το Γραφείο Ποίησης, στο πλαίσιο της αρχειακής καταγραφής των σύγχρονων ποιητών και ποιητριών στον " Τόπο των ποιητών " καταγράφει σε πρώτο επίπεδο το πως και το γιατί ο τόπος γονιμοποιεί το δημιούργημά του.

27-Κατασκευή σε πλεξιγκλας ΙΙ, 24Χ24Χ10 εκ.

26-Κατασκευή σε πλεξιγκλας, 24Χ23Χ10 εκ.

25-Ενσυναίσθηση, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

24-Ύπαρξη, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

23-Φόβος, 30Χ23 εκ. ακουαρέλα σε χαρτί

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΟΙΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2021

20221231-091430

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΟΙΗΣΕΩΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2021

Προς την αξιότιμη Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη

Προς τον αξιότιμο Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη 

Το Γραφείον Ποιήσεως ως μια δομή πολιτισμού που υποστηρίζει με τις δράσεις του τη σύγχρονη ποιητική δημιουργία, θεωρεί καθήκον να ενώσει τη φωνή του με όλους τους ανθρώπους που υπηρετούν την Ποίηση και να διαμαρτυρηθεί για τη Βραχεία Λίστα Ποίησης των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας του 2021! Λίστα που αριθμεί τον πρωτόγνωρο αριθμό των 4 μόνο βιβλίων σε μια χρονιά που αξιώθηκε μία από τις πολυπληθέστερες και ίσως τις αξιολογότερες παραγωγές ποιητικών βιβλίων των τελευταίων ετών!

Η αθλοθέτηση διακρίσεων και Βραβείων έχει στη χώρα μας μακρά παράδοση και όταν τα Βραβεία φέρουν την αίγλη και το κύρος της ελληνικής πολιτείας κάθε σχετική απόφαση έχει βαρύνουσα σημασία. Εφόσον οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν να τα απονείμουν έχουν ιδιαιτέρως μεγάλη ευθύνη, οφείλουν να είναι πραγματικοί εμπειρογνώμονες, να έχουν βαθιά γνώση του σχετικού πεδίου και να μπορούν να ορίζουν τα πληρέστερα κριτήρια. Ποια ήταν, επομένως, αυτά τα κριτήρια με τα οποία η Κριτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας του ΥΠΠΟ έκρινε ως ανάξια -πλην μόνο τεσσάρων!- εκατοντάδες ποιητικά βιβλία της εκδοτικής χρονιάς 2021; Μια χρονιά που η Λίστα των υποψήφιων προς βράβευση βιβλίων θα έπρεπε να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών; Αλήθεια, ποια εμπειρογνωμοσύνη, κριτική ενασχόληση και εποπτική γνώση έχουν τα μέλη της Επιτροπής σχετικά με το σύγχρονο γίγνεσθαι της ελληνικής ποίησης; Πόσοι εξ αυτών είναι κριτικοί ποίησης ή ποιητές;

Με βαθιά θλίψη και απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι η εν λόγω Επιτροπή είτε δεν ασχολήθηκε με τη δεόυσα σοβαρότητα με το λογοτεχνικό είδος της Ποίησης είτε δεν διαθέτει τα απαραίτητα κριτήρια για να το κάνει. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε πως είναι βαρύτατη προσβολή για την ελληνική ποίηση και τη μακραίωνη παράδοσή της, την ποίηση που έφερε δύο Βραβεία Νόμπελ στη χώρα μας!

Για όλους τους παραπάνω λόγους διαμαρτυρόμαστε έντονα και ζητούμε να προβείτε στις απαραίτητες κινήσεις επανόρθωσης και αποκατάστασης, ώστε η Ποίηση να αντιμετωπίζεται με τον δέοντα σεβασμό.

Με τιμή

η Δ.Ε του Γραφείου Ποιήσεως

Γεωργία Γιώτα - Περιτύλιγμα
Ασημίνα Ξηρογιάννη - Η λογοτεχνία πορεύεται ακάθεκ...
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved