Παρεμβάσεις

Η ποίηση είναι κώδικας ζωής, είναι ο τρόπος που περιγράφεται, ο τόπος και ο χρόνος βιωμένος. Ο τόπος που έζησε,που ασκήθηκε, που έπαθε, που έμαθε τον κόσμο ο ποιητής, είναι από τα κυρίαρχα της ποίησης του. Το Culture Bouk και το Γραφείο Ποίησης, στο πλαίσιο της αρχειακής καταγραφής των σύγχρονων ποιητών και ποιητριών στον " Τόπο των ποιητών " καταγράφει σε πρώτο επίπεδο το πως και το γιατί ο τόπος γονιμοποιεί το δημιούργημά του.

9-Γυναίκα με καπέλο, 50Χ35 εκ., ακρυλικό σε καμβά

27-Κατασκευή σε πλεξιγκλας ΙΙ, 24Χ24Χ10 εκ.

26-Κατασκευή σε πλεξιγκλας, 24Χ23Χ10 εκ.

25-Ενσυναίσθηση, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

24-Ύπαρξη, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

Η ποίηση δεν είναι καταφύγιο για έκτακτες ανάγκες - Του Ευθύμιου Λέντζα

portrait-lentzas
Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η θέση του ποιητή στην κοινωνία;

Ο Νίκος Αλιφέρης, στο εισαγωγικό του σημείωμα, στη μετάφραση του βιβλίου: ''Eugenio Montale – Φινιστέρε και άλλα ποιήματα'', αναφέρει: «Οι σημαντικότεροι Έλληνες ποιητές έχουν την αίσθηση της κοινής μοίρας και του κοινού πόνου που ενώνει. Εξαίρεση ίσως να αποτελεί ο Καρυωτάκης – ο οποίος όμως στο τέλος αυτοκτονεί».

Ο ποιητής έχει όλα τα δόντια στη θέση τους. Φωτογραφίζεται με τρυφερές υπάρξεις σε ινστιτούτα και πανεπιστημιακές αίθουσες. Απαραιτήτως καπνίζει πίπα. Συνομιλεί σε ανθολογίες με τον Ρεμπώ, τον Λειβαδίτη, τον Καβάφη. Η κοινή του μοίρα είναι η μοίρα της αγέλης, η οποία δεν τον εγκαταλείπει ποτέ όσο δε δαγκώνει.

Αλίμονο στο χέρι που δεν γράφει για τον εαυτό του. Η θέση του ποιητή στην κοινωνία είναι η θέση του γράφοντος για ένα μισοάδειο κι ένα μισογεμάτο ποτήρι.
«Μονάχα πες μου αλήθεια ποιητή». Μια εκ βαθέων εξομολόγηση. Είναι η κατάφαση απέναντι στη ζωή. Αυτή είναι η θέση του ποιητή: η ειλικρίνεια. Λυπάμαι για το ποίημα που γράφτηκε με ψεύτικη εμπειρία. Θάνατος η θέση του ποιητή στην ουτοπία. Στην περίοδο του εγκλεισμού – για λίγες μέρες ευτυχώς – ήρθα αντιμέτωπος με την ήττα της στύσης. Ο τραυματισμένος αντρισμός μου, κέρδισε με το «σπαθί» του μια διαφορετική θέση στο κρεβάτι. Κομμάτι μιας κοινωνίας άρρωστης ο ποιητής - αυτό είναι το θηκάρι του:

''Κοιτάζω τον ουρανό και τα σύννεφα και τα φώτα
των ανθρώπων πέρα εκεί, τόσο απρόσιτοι,
πάντοτε σε μένα. Και δεν ξέρω ποιον θέλω
να αγαπήσω τώρα πια, αν όχι τον πόνο μου.''
( Σάντρο Πέννα)


Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή του κορωνοϊού, έχει ιδιαίτερο ρόλο η ποίηση;

Ιδιαίτερο ρόλο έχει ένας καλός σύντροφος. Η ποίηση δεν είναι καταφύγιο για έκτακτες ανάγκες. Είναι ένα τρόπος να πεις Αγαπώ κι ένας τρόπος να πεις Πεθαίνω. Τα υπόλοιπα είναι φιλολογία.
Πρώτα έρχεται το σώμα. Η σωστή τροφή, ένα καλό κρασί και διπλή δόση έρωτα.
Κάποιες φορές απλά κάνουμε αυτό είναι να κάνουμε – και τίποτε άλλο. Όχι δεν έκανα γυμναστική κατ' οίκον. Έγραψα πολύ αυτές τις μέρες∙ το ομολογώ.
Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω.


* Ο Ευθύμιος Λέντζας, γεννήθηκε στο 1986 στη Λάρισα. Γράφει ποιήματα και πεζά. Είναι συντάκτης στον λογοτεχνικό ιστότοπο Εξιτήριον – ψηφιακές εκδόσεις ανοιχτού περιεχομένου.
Δημήτρης Κοσμόπουλος
Τρελός ή βασιλιάς - Της Μαρίας Αρχιμανδρίτη
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved