Παρεμβάσεις

Η ποίηση είναι κώδικας ζωής, είναι ο τρόπος που περιγράφεται, ο τόπος και ο χρόνος βιωμένος. Ο τόπος που έζησε,που ασκήθηκε, που έπαθε, που έμαθε τον κόσμο ο ποιητής, είναι από τα κυρίαρχα της ποίησης του. Το Culture Bouk και το Γραφείο Ποίησης, στο πλαίσιο της αρχειακής καταγραφής των σύγχρονων ποιητών και ποιητριών στον " Τόπο των ποιητών " καταγράφει σε πρώτο επίπεδο το πως και το γιατί ο τόπος γονιμοποιεί το δημιούργημά του.

9-Γυναίκα με καπέλο, 50Χ35 εκ., ακρυλικό σε καμβά

27-Κατασκευή σε πλεξιγκλας ΙΙ, 24Χ24Χ10 εκ.

26-Κατασκευή σε πλεξιγκλας, 24Χ23Χ10 εκ.

25-Ενσυναίσθηση, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

24-Ύπαρξη, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

Ο ποιητής αγγίζει εικόνες της ζωής - Του Ανδρέα Καρακόκκινου

portrait-karakokkinos

Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η θέση του ποιητή στην κοινωνία;


Ο ποιητής έχοντας την ευαισθησία να συλλαμβάνει τα μηνύματα της εποχής του, όποια και να είναι αυτή η εποχή, τα μετατρέπει σε λέξεις -στίχους και τα ξαναστέλνει πίσω στη κοινωνία σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης έστω και λίγων ανθρώπων. Με τη δική του ματιά ο ποιητής αγγίζει εικόνες της ζωής ευχάριστες και όμορφες αλλά και άσχημες και δυσάρεστες. Σίγουρα δεν μπορεί να αλλάξει τη κοινωνία ούτε να τη πείσει να δει με το δικό του βλέμμα κι η φωνή του είναι μια κραυγή μέσα στις πολλές φωνές της κοινωνίας. Όμως και οι κάποιοι που θα την ξεχωρίσουν θα συνειδητοποιήσουν ότι η φωνή του ποιητή είναι ίδια με τη δικιά τους και τα δικά τους συναισθήματα.


Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή του κορωνοϊού, έχει ιδιαίτερο ρόλο η ποίηση;

Η ιστορία είναι γεμάτη από περιόδους κρίσης και η ποίηση ,όπως και η πεζογραφία. σε κάθε περίπτωση μας έχουν δώσει εξαιρετικά δείγματα.
Τα ποιήματα, για να μείνω στη ποίηση, κατ' αρχήν ενθαρρύνουν, τονώνουν και ανεβάζουν τη ψυχολογία του αναγνώστη διαβάζοντας την αισιόδοξη ματιά του ποιητή. Βέβαια η ποίηση βλέπει και τα αποτελέσματα της κρίσης και ο ποιητής αναζητά τις αιτίες που την προκάλεσαν για να τις καυτηριάσει με το στίχο. Έτσι και τώρα με τη κρίση του κορωνοϊού, έχουν γραφεί πολλά ποιήματα σε μια προσπάθεια να εξορκιστεί το κακό.


* Γεννήθηκα στη Κύπρο, στη κατεχόμενη Μόρφου, και ζω στη Θεσσαλονίκη από το 1974. Σπούδασα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και εργάστηκα στο Τραπεζικό τομέα. Έχω εκδώσει 3 ποιητικές συλλογές. Είμαι μέλος στην Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και στην Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου. Ποιήματα μου έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά στην Ελλάδα και Κύπρο.
Κωνσταντίνος Τζίμας
Δημήτρης Κοσμόπουλος
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved