Παρεμβάσεις

Η ποίηση είναι κώδικας ζωής, είναι ο τρόπος που περιγράφεται, ο τόπος και ο χρόνος βιωμένος. Ο τόπος που έζησε,που ασκήθηκε, που έπαθε, που έμαθε τον κόσμο ο ποιητής, είναι από τα κυρίαρχα της ποίησης του. Το Culture Bouk και το Γραφείο Ποίησης, στο πλαίσιο της αρχειακής καταγραφής των σύγχρονων ποιητών και ποιητριών στον " Τόπο των ποιητών " καταγράφει σε πρώτο επίπεδο το πως και το γιατί ο τόπος γονιμοποιεί το δημιούργημά του.

Σύζευξη

Προήγηση

Πόλοι-Έλξης

Κοχύλια

Κούκλα

Στην κοινωνία μας ο ποιητής δεν έχει καμία λύση - Του Ζαχαρία Στουφή

portrait-stoyfis

Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η θέση του ποιητή στην καθημερινότητα της κοινωνίας;

Το γεγονός ότι η ποίηση δεν έχει λεφτά, δηλαδή ο ποιητής δεν κερδίζει χρήματα από όλο αυτό, αυτόματα την κάνει μία τέχνη καθαρή. Αυτό σημαίνει ότι ο ποιητής μπορεί να μιλάει για όλα αυτά που δεν λέγονται, συνεπώς, ο ποιητής έχει εξέχουσα θέση στην κοινωνία αφού, είναι ο ηθικός ρυθμιστής και προστάτης του ανθρώπινου ιδεώδους. Τι γίνεται όμως όταν η κοινωνία δεν προσανατολίζεται στην πνευματική της υπόσταση, αλλά έχει ως προτεραιότητα το χρήμα; Τότε -δηλαδή τώρα- ο ποιητής, είναι ένας αποτυχημένος άνθρωπος που δεν παράγει ούτε καταναλώνει και με τη στάση ζωής του και τα γραφόμενα του γίνεται ενοχλητικός και δυσάρεστος στο κοινωνικό σύνολο. Οπότε στην κοινωνία μας ο ποιητής δεν έχει καμία θέση αλλά ούτε και ο ποιητής ενδιαφέρεται για τέτοιου είδους κοινωνία. Σαν ένας διώκτης της ηλιθιότητας, που καμία μορφή εξουσίας δε την συμφέρει η ύπαρξή του.


Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή του κορωνοϊού έχει ιδιαίτερο ρόλο η ποίηση ;

Στην ιστορία της ανθρωπότητας οι κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη, απλά η κρίση του κορωνοϊού μας φέρνει αντιμέτωπους με την ιδέα του θανάτου μας, που σημαίνει ότι μας φέρνει αντιμέτωπους με την ποιότητα της ζωής μας και τελικά με τους ίδιους τους εαυτούς μας. Η ποίηση είναι ένα εντελώς ακίνδυνο εργαλείο για να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος τέτοιες καταστάσεις και να κερδίσει την αυτογνωσία, θα την παρομοίαζα με εμβόλιο του μυαλού, που τα αντισώματα του προστατεύουν τον άνθρωπο από τους ψεύτικους κόσμους που κατά καιρούς του επιβάλλουν. Θεωρώ πως, όποιος δεν έχει αυτά τα αντισώματα στο μυαλό του είναι τελειωμένος, με ή χωρίς κορωνοϊό. Σε αυτή την περίοδο κρίσης που διανύουμε, αν η ποίηση παίξει κάποιο ρόλο θα μπορούμε να το ξέρουμε μετά το πέρας της κρίσης. Εγώ πάντως εκτιμώ πως όχι, δεν έχει παίξει, ούτε θα παίξει ρόλο η ποίηση. Ο κόσμος είναι μαστουρωμένος με ναρκωτικά και τηλεόραση.


* Ο Ζαχαρίας Στουφής γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1974. Έχουν εκδοθεί είκοσι δύο βιβλία του, ποίηση, διήγημα, θανατολογία. Τα δύο τελευταία βιβλία του "Ο τάφος του διαόλου, νουβέλα 2019" και το "Όταν ήμουν παιδί έσφαζαν τα ζώα μπροστά μου, ποίηση 2020" κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΑΩ.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΕΗ "ΕΚΕΙ" - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...
Τώρα η ποίηση: Ρίσκο και πίστη - Του Νικόλα Ευαντι...
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved