Παρεμβάσεις

Η ποίηση είναι κώδικας ζωής, είναι ο τρόπος που περιγράφεται, ο τόπος και ο χρόνος βιωμένος. Ο τόπος που έζησε,που ασκήθηκε, που έπαθε, που έμαθε τον κόσμο ο ποιητής, είναι από τα κυρίαρχα της ποίησης του. Το Culture Bouk και το Γραφείο Ποίησης, στο πλαίσιο της αρχειακής καταγραφής των σύγχρονων ποιητών και ποιητριών στον " Τόπο των ποιητών " καταγράφει σε πρώτο επίπεδο το πως και το γιατί ο τόπος γονιμοποιεί το δημιούργημά του.

9-Γυναίκα με καπέλο, 50Χ35 εκ., ακρυλικό σε καμβά

27-Κατασκευή σε πλεξιγκλας ΙΙ, 24Χ24Χ10 εκ.

26-Κατασκευή σε πλεξιγκλας, 24Χ23Χ10 εκ.

25-Ενσυναίσθηση, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

24-Ύπαρξη, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

Ο ρόλος του ποιητή στην κοινωνία είναι αυτός του θυσιαζόμενου τράγου στο κέντρο του κύκλου - Της Χλόης Κουτσουμπέλη

portrait-67432

Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η θέση του ποιητή στην κοινωνία;

Στις απαρχές του πολιτισμού ο ποιητής ήταν ο μάγος της φυλής. Ερχόταν σε επαφή με έναν άλλο κόσμο ή με το άλλο αυτού του κόσμου. Μιλούσε με την συνολική φωνή των ανθρώπων της φυλής του, μιλούσε για όλους αυτούς που δεν μιλούν. Όταν ο ποιητής γράφει ένα ποίημα, συγχωνεύεται με το Όλον. Εκμηδενίζεται το Εγώ του. Γίνεται ο Κανένας αλλά και ταυτόχρονα Όλοι Αυτοί Πριν από Αυτόν. Ο ρόλος του στην κοινωνία είναι αυτός του θυσιαζόμενου τράγου στο κέντρο του κύκλου. Είναι αυτός που διασπά την τελετουργία αλλά και αυτός που την αποτυπώνει και την διαιωνίζει. Ο ποιητής είναι ο μεγάλος θεματοφύλακας των λέξεων που χαράχτηκαν σε ένα πάπυρο, σε μία μεμβράνη, σε ένα τετράδιο, σε έναν υπολογιστή. Έχει ταχτεί να συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε πριν από αυτόν και θα συνεχίσει μετά από αυτόν.


Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή του κορωνοϊού, έχει ιδιαίτερο ρόλο η ποίηση;

Ναι γιατί μέσα στο σκοτάδι, έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη από το φως. Γιατί μέσα στην θανάσιμη σιωπή πρέπει να ακουστούν τα φτερά των αγγέλων, μέσα στην ασχήμια πρέπει να λάμψει η Ομορφιά, μέσα στην άβυσσο πρέπει να κυλήσει το μέλι, γιατί η ποίηση είναι ένας ολόκληρος Κόσμος πιο αληθινός από αυτόν που ζούμε, καταφύγιο, παρηγοριά, παραμυθία και ταυτόχρονα είναι η βαθιά επαφή με τον άλλο μας εαυτό, που είναι αλώβητος και δυνατός. Και όταν αναδυόμαστε πάλι στον έξω κόσμο, έχουμε περισσότερο κουράγιο για να αντιμετωπίσουμε τους ορατούς και αόρατους εχθρούς.


* Η Χλόη Κουτσουμπέλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Έχει εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές, δύο μυθιστορήματα και δύο θεατρικά έργα. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2017 για την ποιητική συλλογή ΟΙ ΟΜΟΤΡΑΠΕΖΟΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΓΗΣ, εκδόσεις Γαβριηλίδης 2016.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ: ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ - ΤΟΥ ΤΙΤ...
MONOLOGUE D' UN VIRUS IMPRÉVU ( GIORGOS DOUATZIS )...
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved