Παρεμβάσεις

Η ποίηση είναι κώδικας ζωής, είναι ο τρόπος που περιγράφεται, ο τόπος και ο χρόνος βιωμένος. Ο τόπος που έζησε,που ασκήθηκε, που έπαθε, που έμαθε τον κόσμο ο ποιητής, είναι από τα κυρίαρχα της ποίησης του. Το Culture Bouk και το Γραφείο Ποίησης, στο πλαίσιο της αρχειακής καταγραφής των σύγχρονων ποιητών και ποιητριών στον " Τόπο των ποιητών " καταγράφει σε πρώτο επίπεδο το πως και το γιατί ο τόπος γονιμοποιεί το δημιούργημά του.

9-Γυναίκα με καπέλο, 50Χ35 εκ., ακρυλικό σε καμβά

27-Κατασκευή σε πλεξιγκλας ΙΙ, 24Χ24Χ10 εκ.

26-Κατασκευή σε πλεξιγκλας, 24Χ23Χ10 εκ.

25-Ενσυναίσθηση, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

24-Ύπαρξη, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

Η θέση του ποιητή στην κοινωνία είναι περιθωριοποιημένη - Του Δημήτρη Κονιδάρη

portrait-77

 Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η θέση του ποιητή στην κοινωνία;

Εκτιμώ ότι η θέση του ποιητή στην κοινωνία είναι περιθωριοποιημένη, με την έννοια ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η ποίηση, πλην εξαιρέσεων ή έργων που αναδείχτηκαν μέσα στην επικαιρότητα, ή πλην ατόμων που αγαπούν την ποίηση χωρίς να είναι ποιητές οι ίδιοι (ίσως με κάποια άλλη ιδιότητα, π.χ. με την ιδιότητα του φιλόλογου ή του μέλους πολιτιστικού σωματείου). Πάντα έτσι ήταν, με εξαίρεση κάποιες μεγάλες φωνές. Ένας ποιητής μπορεί να αναδειχτεί ως ξεχωριστός επιστήμονας, ως μεγάλος σε κάποιον καλλιτεχνικό τομέα, ως σπουδαίος πολιτικός, αλλά η ποιητική του ιδιότητα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Ακόμη και σε προσφωνήσεις, η ιδιότητα «ποιητής» ακολουθεί κάποιαν άλλη ιδιότητα.



Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή του κορωνοϊού, έχει ιδιαίτερο ρόλο η ποίηση;

Η ποίηση πάντα παρηγορεί – τόσο εκείνους που τη γράφουν όσο και εκείνους που τη διαβάζουν. Σε περιόδους κρίσης ο ουσιαστικός ρόλος της αναβαθμίζεται.



* Δημήτρης Κονιδάρης (Κέρκυρα, 1945). Μέρος το 1995 ποιητική του δουλειά είχε συγκεντρωθεί στον τόμο «Οι συζητητές» (εκδ. Έψιλον, 1995). Επίσης εξέδωσε: «Τρεις βραχείες μονογραφίες» (εκδ. Έψιλον, 1998), «Δελτίο Κερκυραϊκής Βιβλιογραφίας [1990-1999]», (εφημ. Ενημέρωση, 1999), «Ανδρέας Κάλβος: Ωδαί / ωδές» (πεζή απόδοση στην κοινή ελληνική, εκδ. Παπαζήσης, 2008) κ.ά. Τελευταία του βιβλία είναι: α) «Ποιήματα 1981-2016» (συγκεντρωτική έκδοση), εκδ. Κουκκίδα, 2017, β) «Με τις ευχές του Κάλβου» (βιβλιοπαρουσιάσεις), Δημοσιεύματα Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών», 2019, γ) «Ανταύγεια χρόνων παιδικών και άλλα ποιήματα», εκδ. Ρώμη, 2020. Συνεκδίδει το λογοτεχνικό περιοδικό «Πόρφυρας» και συμπεριλαμβάνεται στο «ΛΕΞΙΚΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ / ΠΡΟΣΩΠΑ, ΕΡΓΑ, ΡΕΥΜΑΤΑ, ΟΡΟΙ / εκδ. Πατάκη, Αθήνα, 2007.
Οι ζώντες και οι κεκοιμημένοι είναι η πρώτη ύλη κά...
ΤΡΙΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΘΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved