Παρεμβάσεις

Η ποίηση είναι κώδικας ζωής, είναι ο τρόπος που περιγράφεται, ο τόπος και ο χρόνος βιωμένος. Ο τόπος που έζησε,που ασκήθηκε, που έπαθε, που έμαθε τον κόσμο ο ποιητής, είναι από τα κυρίαρχα της ποίησης του. Το Culture Bouk και το Γραφείο Ποίησης, στο πλαίσιο της αρχειακής καταγραφής των σύγχρονων ποιητών και ποιητριών στον " Τόπο των ποιητών " καταγράφει σε πρώτο επίπεδο το πως και το γιατί ο τόπος γονιμοποιεί το δημιούργημά του.

Υμνος-προς-την-Ελευθερια

Τωρα-μικρη-νυφουλα-μου-2017

το-Μεσολογγι-το-Μικρο-

Ας-είμαι-το-σκυλί-κι-εσύ-ας-είσαι-το-αγόρι-2017

Στα-παιδικά-σας-μάτια-τι-θα-πούμε

"Η ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΑΡΗΓΟΡΊΑ ΘΕΛΚΤΙΚΗ" - ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ

portrait-72

Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η θέση του πεζογράφου στην κοινωνία; 


Κάποτε οι συγγραφείς είχανε ρόλο στην κοινωνία κι οι απόψεις τους ήταν περιζήτητες –μάλιστα, το κοινό χόλιαζε αν οι άνθρωποι των γραμμάτων δεν λάβαιναν θέση στα τεκταινόμενα της εποχής τους. Όλα αυτά έχουν τελειώσει εδώ και καιρό. Σπάνια θα καλέσουν συγγραφέα στην τηλεόραση κι οι εφημερίδες θα τον παραπετάξουν σε καμιά στήλη τρίτης διαλογής. Δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο, το επισημαίνει κι ο Πολ Όστερ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού λέγοντας πως ενώ άλλοτε καλούσαν τους συγγραφείς να τοποθετηθούν τώρα πια ούτε στο ραδιόφωνο δεν τους βγάζουν. Θα αλλάξουν άραγε τα πράγματα; Κανείς δεν ξέρει. Πάντως, προς στιγμήν, είναι η ώρα των λοιμοξιολόγων.


Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή του κορωνοϊού, έχει ιδιαίτερο ρόλο η πεζογραφία;


Τούτες τις μέρες του εγκλεισμού στον χρυσελεφάντινο πύργο του ο καθένας μας, η πεζογραφία έρχεται να προσφέρει παρηγορία θελκτική. Αν εξαιρέσουμε την Πανούκλα του Καμύ –που βαραίνει έτι περισσότερο την ατμόσφαιρα εντός της οικίας-, η λογοτεχνία μας μεταφέρει στην Αγγλία του Ντίκενς, στην Γαλλία του Φλομπέρ και του Σταντάλ, στη Ρωσία του Τουργκένιεφ και του Ιβάν Μπούνιν –για να μην μιλήσω για την Αμερική του Μπουκόφσκι και του Τζον Φάντε. Ξεφεύγει έτσι για λίγο ο νους, ξαποσταίνει από τα φερετροφόρα δελτία ειδήσεων και τις καμπύλες θανάτου. Για παράδειγμα, εγώ αυτόν τον καιρό διαβάζω ξανά το Πανηγύρι της Ματαιδοξίας, του Θάκερεϊ και απολαμβάνω το βρετανικό χιούμορ του 19ου αιώνα. Επομένως, συνιστώ με κάθε τρόπο παρόμοια παυσίλυπα.


Μίνι βιογραφικό

* Ο Άρης Σφακιανάκης γεννήθηκε πριν 62 έτη στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Έχουν εκδοθεί 14 βιβλία του (όλα από τις εκδόσεις Κέδρος), με τελευταίο «Η Σκιά του Κυβερνήτη»το αναφέρεται στα χρόνια του Καποδίστρια στην Ελλάδα. Κατοικεί μόνος στην Αθήνα, δουλεύει ως ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας και έχει μια κόρη που εργάζεται στο Λονδίνο.  

" Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ " - ΤΟΥ ΓΙ...
" Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΣΥΝΑΡΜΟΖΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΕΙ ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ ΕΙΚ...
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Τετάρτη, 12 Μαϊος 2021

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved