Ο τόπος των ποιητών

Η ποίηση είναι κώδικας ζωής, είναι ο τρόπος που περιγράφεται, ο τόπος και ο χρόνος βιωμένος. Ο τόπος που έζησε,που ασκήθηκε, που έπαθε, που έμαθε τον κόσμο ο ποιητής, είναι από τα κυρίαρχα της ποίησης του. Το Culture Bouk και το Γραφείο Ποίησης, στο πλαίσιο της αρχειακής καταγραφής των σύγχρονων ποιητών και ποιητριών στον " Τόπο των ποιητών " καταγράφει σε πρώτο επίπεδο το πως και το γιατί ο τόπος γονιμοποιεί το δημιούργημά του.

9-Γυναίκα με καπέλο, 50Χ35 εκ., ακρυλικό σε καμβά

27-Κατασκευή σε πλεξιγκλας ΙΙ, 24Χ24Χ10 εκ.

26-Κατασκευή σε πλεξιγκλας, 24Χ23Χ10 εκ.

25-Ενσυναίσθηση, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

24-Ύπαρξη, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

ΓΙΑΝΝΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ

Yfantis

Ο τόπος των ποιητών είναι η πατρίδα της γραφής τους. Εσάς πώς επηρέασε την γραφή σας ο τόπος σας;

Ο τόπος της γεννήσεώς μου; Ο τόπος που έζησα τα περισσότερα χρόνια; Ο τόπος που ζω σήμερα; Αλλά παντού, όπου κι αν βρεθώ, ο τόπος είναι ένας και αποτελείται από ομόκεντρους κύκλους: Ραΐνα Αγρινίου, Ελλάδα, πλανήτης Γη, Σύμπαν. Όλοι αυτοί οι ομόκεντροι κύκλοι είναι ο τόπος μου, και τον τόπο μου αυτόν αποκαλώ Κόσμο. Πώς μ' επηρέασε; "...Γράφω θα πει διαβάζω το βιβλίο του Κόσμου...Γράφω θα πει πως δείχνω στους ανθρώπους, πως προσπαθώ να μοιραστώ μαζί τους / την ομορφιά ή τη φρίκη που διαβάζω στο βιβλίο του Κόσμου. / Γιατί κανένας δεν αντέχει να διαβάζει μόνος το βιβλίο του Κόσμου". (Οι μεταμορφώσεις του Μηδενός", σελ. 230, εκδόσεις bibliotheque, 2019).


Σκέψεις και στίχοι σας για την Ελλάδα μέσα στον κόσμο σήμερα.

Στα βιβλία μου "Αθανάτου Μνήμης Σημεία" και "Το ιδεόγραμμα του φιδιού", πέραν των άλλων, γράφω για την Ελλάδα, πράγματα που ειπώθηκαν γι' αυτήν και ξεχάστηκαν είτε πράγματα που ίσως δεν ειπώθηκαν ποτέ. Από τις σκέψεις που επιμένουν τόσο μέσα στα βιβλία που αναφέρω εδώ όσο και στα ποιήματά μου είναι 1. Ότι η Αρχαία Ελλάδα είναι η νιότη της ανθρωπότητας, 2. Ότι η ελληνική σκέψη είναι πολύτροπη (από εδώ γεννιέται και η δημοκρατία), ακριβώς επειδή η Ελλάδα ως περιβάλλον είναι πολύτροπη, η χώρα της ποικιλίας, της διαφάνειας και του μέτρου. 3. Για τους Έλληνες (εννοώ τους Έλληνες σκέπτονται) δεν υπάρχει θεός δημιουργός, οι δε θεοί τους είναι όψεις-νόμοι της αγέννητης και αθάνατης Φύσεως. 4. Ο Έλληνας ζώντας συμφώνως προς τους φυσικούς (κι όχι τους κοινωνικούς, θρησκευτικούς νόμους), ζει συμφώνως προς το συμπάντειο σύστημα, οπότε η σκέψη και η ζωή του τείνει να είναι συμπαντική. 5. Τέλος, στον σημερινό κόσμο η Ελλάδα, είναι για τον καθένα, αυτό που ο καθένας μπορεί να συλλάβει από αυτήν. Για κάποιους ο Όμηρος είναι ένας αρχαίος μεγάλος ποιητής που τέλειωσε μαζί με τα μαθητικά τους χρόνια. Για μένα, ο Όμηρος, είναι ο μεγαλύτερος και ο πλέον σύγχρονος ποιητής. Απόδειξη ότι τον διαβάζω σαν τέτοιο κι αποτελεί για μένα σήμερα, πηγή δύναμης κι ευφροσύνης.
ΧΑΡΗΣ ΜΕΛΙΤΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΑΚΟΝΙΚΑ
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved