Ο τόπος των ποιητών

Η ποίηση είναι κώδικας ζωής, είναι ο τρόπος που περιγράφεται, ο τόπος και ο χρόνος βιωμένος. Ο τόπος που έζησε,που ασκήθηκε, που έπαθε, που έμαθε τον κόσμο ο ποιητής, είναι από τα κυρίαρχα της ποίησης του. Το Culture Bouk και το Γραφείο Ποίησης, στο πλαίσιο της αρχειακής καταγραφής των σύγχρονων ποιητών και ποιητριών στον " Τόπο των ποιητών " καταγράφει σε πρώτο επίπεδο το πως και το γιατί ο τόπος γονιμοποιεί το δημιούργημά του.

9-Γυναίκα με καπέλο, 50Χ35 εκ., ακρυλικό σε καμβά

27-Κατασκευή σε πλεξιγκλας ΙΙ, 24Χ24Χ10 εκ.

26-Κατασκευή σε πλεξιγκλας, 24Χ23Χ10 εκ.

25-Ενσυναίσθηση, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

24-Ύπαρξη, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

Φάνης Παπαγεωργίου

fanis_papageorgiou

Ο τόπος των ποιητών είναι η πατρίδα της γραφής τους. Εσάς πώς επηρέασε τη γραφή σας ο τόπος σας;

Κάθε ποίημα, όπως και κάθε συναίσθημα ή κάθε εικόνα ή σκέψη έχουν συγκεκριμένους τόπους και χρόνους μέσα από τους οποίους ξεπηδάνε. Δεν είναι όμως απλά ένα πεδίο παρατήρησης ή ένα πείραμα ή μια αρένα ή ακόμα ένα θέρετρο, καθώς ο κάθε τόπος και ο κάθε χρόνος μέσα στον οποίο το ποίημα, ή το συναίσθημα ξεδιπλώθηκε, επισφραγίζεται, μετασχηματίζεται μέσα από την «ρητότητα» του ποιήματος και του συναισθήματος. Έτσι, που τελικά πρόκειται για έναν άλλο τόπο και χρόνο φωτισμένα μέσα από την αναπόληση, την διαπίστωση, την ερμηνεία και την πρακτική. Είναι ο αφηρημένος τόπος και χρόνος, το καθημερινό θέρετρο των μαχών μας, με τον εαυτό μας και με τους δαίμονες μας, των μαχών μας στην ταξική πάλη, ωσάν ο αφηρημένος τόπος να έγινε συγκεκριμένος μέσα στο ποίημα. Είτε επειδή το σύμπλοκο των ανθρώπινων σχέσεων τον τροφοδότησε, είτε επειδή το ποιητικό υποκείμενο εκείνη τη μέρα είχε χρόνο και όρεξη να εγκύψει πάνω στον τόπο. Ο τόπος λοιπόν είναι «πάντοτε – ήδη» παρών, το ζήτημα είναι πως ο τόπος αντικειμενοποίηθηκε μέσα σε κάθε ποίημα, πως φωτίστηκε, συγχωνεύτηκε, πολλαπλασιάστηκε και τελικά αποτυπώθηκε ως τόπος έλλογης δράσης για τον κόσμο και το όραμα για αυτόν.

Με άλλα λόγια, ο τόπος έχει την οντολογία του και είναι ο τόπος της πατρίδας, των αναμνήσεων και των αναπαραστάσεων για αυτόν, έτσι που ποτέ δεν είναι γυμνός, γιατί ως τέτοιος δεν μπορεί να νοηματοδοτηθεί, είναι τόπος ανθρώπων, είναι τόπος του γίγνεσθαι όπου ο άνθρωπος διαρκώς διαπιστώνει ότι είναι τόσο δυνατός για να πετύχει όλα όσα επιθυμεί και ταυτόχρονα τόσο αδύναμος που να μην μπορεί να πετύχει τίποτα από όσα θέλει. Είναι ο τόπος όπου η διαλεκτική αντίφαση παίρνει σάρκα και οστά. Ο τόπος των συλλογικών και ατομικών μας ηττών και απωλειών, ο τόπος που μας υπενθυμίζει κάθε φορά που αποτυγχάνουμε να αποτυγχάνουμε καλύτερα για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις ήττες που έρχονται. Ο τόπος δεν είναι απλά ο τόπος, είναι ο τόπος όπου όλα όσα σκεφτήκαμε βρήκανε την ευκαιρία να δοκιμαστούν και να αποτύχουν και έπειτα να πολλαπλασιαστούν να φωτιστούν και να ερμηνευθούν. Ο τόπος λοιπόν υπάρχει για να γίνεται «Ο Τόπος», ο δικός μας τόπος, ο τόπος της απώλειας και της έλλογης δράσης μας, ο τόπος συμπύκνωση, ο τόπος απομάγευσης του τόπου.


Σκέψεις και στίχοι σας για την Ελλάδα μέσα στον κόσμο σήμερα.

Αθηναϊκό ρομάντζο


Η νύχτα άφαντη
από το ανελέητο φως
και η Αθήνα στη φιλόξενη φιλοξενία της
κι εμείς να πετάμε
μεταξύ μας άμμο
-την είπαν Αφρικανική σκόνη-
αφού έτσι κι αλλιώς
διακοπές
δεν μπορούσαμε
να κάνουμε
μας άφηναν
να φυλάμε το σπίτι

Κι ο Αύγουστος
Καίσαρας


*


Εμπρόθετα

Αν γινόμουν τα φυσικά φαινόμενα
θα έπεφτα πάνω σου όπως η βροχή

Αν μελετούσα το ανάγλυφο
θα έστεκα να χαρτογραφήσω
το σύμπαν που κρύβεται
ανάμεσα στα πόδια σου

τα βουνά και τα γκρεμνά

Θα ήθελα να κάνω μάθημα γεωμετρίας

σπουδές στην ανατομία και τη γεωγραφία

για να σε τέμνω με όλες τις προθέσεις

ανατέμνω
κατατέμνω
διατέμνω
περιτέμνω

ενώ βέβαια
γνωρίζω αξιωματικά
ότι δύο παράλληλες ευθείες δεν τέμνονται


* Τα ποιήματα είναι από την υπό έκδοση συλλογή «Με λάθος σκιά», εκδόσεις Κουκκίδα
Η εικόνα ως λυρικός τρόπος στην στοχαστική ποίηση ...
Φίλιππος Δρακονταειδής
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved