Ο τόπος των ποιητών

Η ποίηση είναι κώδικας ζωής, είναι ο τρόπος που περιγράφεται, ο τόπος και ο χρόνος βιωμένος. Ο τόπος που έζησε,που ασκήθηκε, που έπαθε, που έμαθε τον κόσμο ο ποιητής, είναι από τα κυρίαρχα της ποίησης του. Το Culture Bouk και το Γραφείο Ποίησης, στο πλαίσιο της αρχειακής καταγραφής των σύγχρονων ποιητών και ποιητριών στον " Τόπο των ποιητών " καταγράφει σε πρώτο επίπεδο το πως και το γιατί ο τόπος γονιμοποιεί το δημιούργημά του.

ΚΟΚΚΙΝΗ-ΚΛΩΣΤΗ-No-2--(ακρυλικό,-35Χ45-εκ)

Sfondiloi----(ladi-se-pani-115x65)-copy

ΑΓΓΕΛΟΣ-ΠΑΝΩ-ΑΠΟ-ΤΗΝ-ΠΟΛΗ-(ακρυλικό-60Χ40)

Sfendona----(ladi-se-pani-150x75)-copy

Piptousa-(akriliko-se-pani-68x46

ΞΑΝΘΟΣ ΜΑΪΝΤΑΣ

portrait

Ο τόπος των ποιητών είναι η πατρίδα της γραφής τους . Εσάς πώς επηρέασε την γραφή σας ο τόπος σας;

Ο γενέθλιος τόπος ως νοσταλγία, μνήμη και πηγή έμπνευσης με διαπερνάει , με καθορίζει και τροφοδοτώντας τη φαντασία σμιλεύει το έργο μου. Στη δεύτερη ποιητική συλλογή μου που έχει τον τίτλο ΄΄Οι δρόμοι της Φαϋττού΄΄ ( Φαϋττός είναι το αρχαίο όνομα του χωριού μου στη Θεσσαλία, που σήμερα λέγεται Ζάρκο) αυτό γίνεται φανερό. Είναι η διαδρομή των δικών μου από τα βουνά και τον κάμπο της Θεσσαλίας στην προσφυγική Νέα Ιωνία , όπου γεννήθηκα .
Οι τόποι αυτοί με έχουν καθορίσει και είναι αυτοί που με την ιστορία τους περνάνε και ξαναπερνάνε μέσα από τα ποιήματά μου. Και κάθε φορά με καινούριο τρόπο, καθώς ωριμάζω βλέποντας τα πράγματα που μέσα τους ζυμώθηκα και πόνεσα και μάτωσα. Τα πράγματα, ο τόπος μου κι η ιστορία του. Μέσα σ` αυτά ζουν και ανασαίνουν οι λέξεις μου.

Σκέψεις και στίχοι σας για την Ελλάδα μέσα στον σημερινό κόσμο.

Στο ποίημά μου ΄΄Οι Σφουγγαράδες της Λεύκης΄΄ υπάρχουν οι εξής δύο καταληκτικοί στίχοι. ΄΄Ναι αυτός ήταν ο τόπος μου/ κι οι άνθρωποί του σκληρό είχαν στο πρόσωπο το σημάδι της θάλασσας.΄΄ Σκληρή ζωή, πικρό το ψωμί και γλυφό το νερό . Η ζωή μας . Μα είχε πλούτο ψυχής. Τι ήταν αυτό που έγινε τα τελευταία χρόνια ; Και χάσαμε τον εαυτό μας, την ταυτότητά μας. Σε πιο πρόσφατη συλλογή μου , με τον τίτλο ΄΄Πόλεως Άκος΄΄ γράφω για την Πολιτεία μας των τελευταίων χρόνων. ΄΄Λάμψεις τρεμάμενες φωτίζουν τον Χειμώνα/ της πόλης που είναι από γυαλί, ενδοτική./ Ο ποιητής , ομοίωση και εικόνα/.
ΓΙΩΤΑ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΗΣ
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved