Ποιητικά Πορτρέτα

Τα «Ποιητικά Πορτρέτα» παρουσίασαν σε εβδομαδιαίο επίπεδο και για τέσσερα χρόνια, κάθε Κυριακή, μέσα από αυτήν την σελίδα τη ποιητική δράση κάθε φορά ενός ποιητή ή μιας ποιήτριας που ζει και παράγει σήμερα τόσο στον ελλαδικό όσο και στον διεθνή χώρο. Η παρουσίαση κατέγραψε τις απόψεις τους, τη συνάντηση τους με έναν σπουδαίο ομότεχνο, ένα χειρόγραφο ποίημά τους, το οποίο συνοδευόταν κάθε φορά από το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό και το απαιτούμενο ευσύνοπτο βιογραφικό.

Παρουσιάστηκαν 50 ποιητές/τριες το 2017, 47 ποιητές/τριες το 2018, 47 ποιητές/τριες το 2019 και 49 ποιητές/τριες το 2020 από όλες τις υπάρχουσες εν δράσει «ποιητικές γενιές» της σύγχρονης Ελλάδας και του διεθνή χώρου, δίνοντας μ' αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στον αναγνώστη να μελετήσει το ψηφιδωτό της σύγχρονης ποίησης, μέσα από την παρουσίαση των ποιητικών «προσωπικοτήτων» που δημιουργούν, έχουν εγνωσμένο ποιητικό βίο και διαμορφώνουν τον λογοτεχνικό ορίζοντα. Η καταγραφή αυτή είχε ως κύριο στόχο, παράλληλα με τα όποια γραμματολογικά χαρακτηριστικά να καταγραφούν και οι απόψεις των ιδίων των δημιουργών για την ποίηση και τις υγρασίες που αφήνουν στον χρόνο τα ποιήματά τους.

9-Γυναίκα με καπέλο, 50Χ35 εκ., ακρυλικό σε καμβά

27-Κατασκευή σε πλεξιγκλας ΙΙ, 24Χ24Χ10 εκ.

26-Κατασκευή σε πλεξιγκλας, 24Χ23Χ10 εκ.

25-Ενσυναίσθηση, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

24-Ύπαρξη, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

1 ΤΟΜΟΣ ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

portrait

 Ηλίας Κεφάλας

12 Μαΐου 2019
ΤΑ "ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ" του Αντώνη Σκιαθά

Με επιμονή και υπομονή ο εμπνευστής ποιητής Αντώνης Σκιαθάς και η άξια βοηθός του φιλόλογος Κατερίνα Τσιούμα ολοκλήρωσαν τον πρώτο τόμο μιας αξιομνημόνευτης εργασίας. Πενήντα ποιητικά πορτραίτα από ζώντες ποιητές που ανθολογήθηκαν το 2017 και δημοσιεύτηκαν κατά πρώτο στην εφημερίδα "Πελοπόννησος" των Πατρών, παρουσιάζονται τώρα συγκεντρωμένα σ' ένα καλαίσθητο βιβλίο 250 περίπου σελίδων. Η παρουσίαση του πορτραίτου του κάθε ποιητή αποτελείται από ένα σύντομο βιογραφικό, μια συνέντευξη με ίδιες ερωτήσεις για όλους, μία φωτογραφία του και ένα χειρόγραφο ποίημα. Το ενδιαφέρον του εγχειρήματος είναι μέγιστο. Πρώτα για τον τρόπο που ανταποκρίνεται ο κάθε ποιητής στις ερωτήσεις και δεύτερον για το αρχειακό υλικό που συγκεντρώνεται και γίνεται αμέσως εργαλείο των μελετητών και των απλών αναγνωστών. Αναμένεται η έκδοση των ανθολογήσεων των ετών 2018 και 2019. Όταν συγκεντρωθεί όλο το υλικό, που πλέον δεν έχει κανένα λόγο να καθυστερήσει, οι έδρες των νεοελληνικών σπουδών και όλα τα εργαστήρια φιλολογίας θα τρίβουν τα χέρια τους. Συντελεστές που εμφαίνονται στο εξώφυλλο του βιβλίου είναι η δομή "Γραφείον Ποιήσεως" των ανθολόγων Σκιαθά-Τσιούμα, οι εκδόσεις "Πικραμένος" και η εφημερίδα "Πελοπόννησος". Συγχαρητήρια από καρδιάς.

Αντώνης Δ. Σκιαθάς
Katerina Tsiouma
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 1ου ΤΟΜΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΠΟΡΤΡΑΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΕΘ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ " Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΥΜΝΟΥ"
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved