Πεζογραφία

Στη στήλη της Πεζογραφίας φιλοξενούμε αδημοσίευτα διηγήματα ή αποσπάσματα εκτενέστερων πεζογραφικών έργων με ποικίλη θεματική, έκταση και τεχνοτροπία λογοτεχνών που έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη χρονολογικά παρουσία στο πεδίο της αφήγησης. Στόχος μας είναι αυτός που αποτελεί και τον ευρύτερο στόχο του Γραφείου Πεζογραφίας του culturebook, δηλαδή η καταγραφή όλης της ποικιλομορφίας της πεζογραφικής μας έκφρασης, όλες οι γενιές, κάθε δημιουργός που αφήνει με το προσωπικό του ύφος μία πολύτιμη ψηφίδα στο παλίμψηστο της ελληνικής λογοτεχνίας.

9-Γυναίκα με καπέλο, 50Χ35 εκ., ακρυλικό σε καμβά

27-Κατασκευή σε πλεξιγκλας ΙΙ, 24Χ24Χ10 εκ.

26-Κατασκευή σε πλεξιγκλας, 24Χ23Χ10 εκ.

25-Ενσυναίσθηση, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

24-Ύπαρξη, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

Γεωργία Τάτση - Απόσπασμα από την ανέκδοτη νουβέλα με τον προσωρινό τίτλο: Αιμοκάθαρση

portrait.jpg-georgia_tatsi

Ξαφνικά έσκασε το σώμα της κατά μήκος, σκίστηκε στα δυο, άνοιξε. Βγήκε από μέσα νέο σώμα που περπατούσε με καινούργια πόδια ενώ το άδειο περίβλημα, έμεινε γαντζωμένο στη φλούδα της ελιάς, απεικονίζοντας την αγωνία της μεταμόρφωσής του. 
Η μάνα μου προχωρούσε στον κορμό. Ανέβαινε, ανέβαινε, ανέβαινε. Με έκπληξη, πρόσεξα τα τρυφερά φτερά στην πλάτη της. Διπλωμένα, αχρησιμοποίητα, διάφανα, μεταξωτά κάλυπταν ολόκληρο το σώμα της.
Σκαρφάλωσε στον πλησιέστερο βλαστό κι άρχισε να δοκιμάζει τη φωνή της, ένα διστακτικό, διακεκομμένο τζιιι, ένα επαναλαμβανόμενο διακεκομμένο τζιιι, ξανά και ξανά την ίδια μουσική φράση σαν να έψαχνε τον τόνο της και αφού τον βρήκε, στάθηκε στο κέντρο του ερωτισμού και του θανάτου και τερέτιζε.
Τερέτιζε κομμένη στα δυο, και την ίδια στιγμή βάδιζε προς αυτό το τρίτο πράγμα που αγνοούσα, βάδιζε προς αυτό το άγνωστο τοπίο που το γνώριζα μόνο επειδή το είχα προαισθανθεί. Μήπως δεν ξέρουμε από πριν όλα τα τοπία που θα συναντήσουμε στη ζωή μας; Μαμά; τη ρώτησα σαν να μην πίστευα πως η μάνα μου ήταν τζιτζίκι. Μαμά; σαν να μην πίστευα στα μάτια μου.
Τερέτιζε από τα σπλάχνα της κι έβγαινε το τερέτισμα από τη ρωγμή. Στη σχισμή ανάμεσα στο θώρακα και στην κοιλιά παλλόταν η λεπτή μεμβράνη και η μάνα μου έτρεμε μέχρι βαθιά μέσα της από αυτό που προετοιμαζόταν εντός της, από την αιφνίδια συνειδητοποίηση αυτού που προετοιμαζόταν εντός της. Έχετε ακούσει ανθρώπινο πλάσμα να θρηνεί; Γυναίκα, άντρα, μάνα; Ζώο, έχετε ακούσει ζώο να θρηνεί; Σκύλο; Λύκο; Έχετε ακούσει μπλουζ με σαξόφωνο; Με κιθάρα; Να γλιστράει ο λαιμός τού μπουκαλιού στις χορδές της κιθάρας; Μοιρολόι έχετε ακούσει; Της Παναγίας, της φώκιας, μανιάτικο, ηπειρώτικο, με κλαρίνο, με βιολί, με φωνή, χωρίς φωνή, με λαρυγγισμούς, με λυγμούς, μουγκό, μουγκό μοιρολόι έχετε ακούσει;

* Η Γεωργία Τάτση γεννήθηκε το 1952 στο Κλειστό Άρτας. Από το 1965 ζει στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου-Τηλεόρασης Ευγενίας Χατζίκου και εργάστηκε στην ΕΡΤ από το 1976 ως το 2003.
Έχει εκδώσει τα βιβλία:
-γάμπαρη Αμβρακικού (μυθιστόρημα), Εκδόσεις Γαβριηλίδης 2019
-Χορός στα ποτήρια, Εκδόσεις Αμβρακικού 2013 (υποψήφιο για το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας 2014)
Διηγήματά της περιλαμβάνονται:
-Γαλαζοαίματη, στο συλλογικό έργο: Υπό σκιάν, Εκδόσεις των Συναδέλφων2014, σε συνεργασία με την Εφημερίδα των Συντακτών και
-Η κλωτσιά της πεταλούδας, στο συλλογικό έργο: HOTEL ένοικοι γραφής 2007, Είμαστε όλοι μετανάστες, εκδόσεις Πατάκη.

Από τους κήπους των ψιθύρων - Του Δημητρίου Π. Νάσ...
Interview of poet Antonis Skiathas that is include...
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved