Ο τόπος των πεζογράφων

"Η αφήγηση του τόπου και ο τόπος ως αφήγηση"

Ποια είναι η σχέση μας με τον τόπο; Πώς επιδρά στη διαμόρφωσή μας; Σε ποιον βαθμό και με ποιους όρους καθορίζει τις επιλογές μας; Ερωτήματα που όσο αφορούν το βίωμα και την καθημερινή μας πράξη άλλο τόσο αφορούν και το φαντασιακό ή την επινόηση του «άλλου» μας κόσμου. Πεζογράφοι σχολιάζουν τόσο για τους ίδιους όσο και για τη γραφή τους την πολύσημη αυτή σχέση δίνοντας και ένα απόσπασμα από κάποιο έργο τους που λειτουργεί ως ένδειξη για την παραπάνω σύζευξη. Οι απόψεις που φιλοξενούνται έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο λογοτεχνικό όσο και ερμηνευτικό/ερευνητικό.

IMG_5037

IMG_2454

IMG_0099

IMG_0098

IMG_0093

"Η αφήγηση του τόπου και ο τόπος ως αφήγηση" από τον Μάκη Μαλαφέκα

portrait.jpg-malafekas

Ο τόπος. Ο τόπος μας. Η σωτηρία του τόπου. Για να πάει μπροστά ο τόπος. Τοποτηρητές, τοποτηρήτριες δυνάμεις, οι βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Εντοπιότητα, τοπικισμός, τοπολαλιά, ντοπιολαλιά, ντόπιοι, συντοπίτες και ξενοτοπίτες, οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές, υγροβιότοπος του Έβρου. Ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, ντόπια προϊόντα, το κατσικάκι είναι ντόπιο, τοπική κοινωνία, τοπικοί παράγοντες, τοπικοί άρχοντες, τοπικά ήθη, άλαλα πλήθη, τόποι μακρινοί, τοποθεσίες, τοπωνύμια, εν τόπω φωτεινώ, εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναπτύξεως, ατοπήματα, εις άτοπον απαγωγές, λογαριασμοί που δεν βγαίνουν, λάθος υπολογισμοί, λάθος πράξεις, άλλα αντ' άλλων, εκτός τόπου και χρόνου, τόπο στα νιάτα, παπούτσι απ' τον τόπο σου, Τοπίο στην ομίχλη, τόπε τόπε ο παπαγάλος, Ρολάν Τοπόρ, τοπικές βροχές και καταιγίδες.
Κοινός τόπος, κοινός νους, κοινή λογική, κοινή γνώμη. Τοπολογική ταξινόμηση, τοπογραφική μελέτη, επιτόπια έρευνα, σύστημα τοπικής εφαρμογής. Τοποθετήσεις γενικού περιεχομένου, κοινοτοπίες, κακοτοπιές, τοπικές αρχές, εντοπισμός, εκτοπισμός, τόπος εξορίας, τόπος μαρτυρίου, κρανίου τόπος.
Ο τόπος χρειάζεται σταθερή διακυβέρνηση, ο τόπος χρειάζεται ηγεσία, ο τόπος χρειάζεται αύξηση της παραγωγικότητας, αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ο τόπος χρειάζεται ταρακούνημα, μια γερή σφαλιάρα, γροθιά στο κατεστημένο, να σπάσει το απόστημα, τώρα, επί τόπου, έφτασε ο κόμπος στο χτένι, το μαχαίρι στο κόκκαλο. Ο τόπος χρειάζεται μια γερή μαχαιριά στην πλάτη, μια καλή σφαίρα στο σβέρκο. Δεν μας χωράει ο τόπος.
Δεν με χωράει ο τόπος.
(Ουδέ άρα η ύλη ή το είδος τόπος εστί).

Ο Μάκης Μαλαφέκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε ιστορία της τέχνης και κοινωνική ανθρωπολογία, παρουσίασε σεμινάρια στη Σορβόννη για την ιστορία του ευρωπαϊκού κόμικς και εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Έγραψε στο «9» της Ελευθεροτυπίας, στη Libération και σε άλλα έντυπα. Τα τελευταία του βιβλία, οι παλπ περιπέτειες του Μιχάλη Κρόκου Δε λες κουβέντα (2018) και Μεσακτή (2020) κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μελάνι. Το κείμενό του Ο τόπος δημοσιεύτηκε στην ποιητική συλλογή Η απόλυτη μειοψηφία (Μελάνι, 2015). Ζει και εργάζεται στο Παρίσι και στην Αθήνα.

​Erich Fried - Πέντε ποιήματα
E Unibus Pluram/Τηλεόραση και Αμερικανική Λογοτεχν...
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved