Λογοτεχνία και κοινωνική πραγματικότητα

Το Γραφείο Ποιήσεως και το Γραφείο Πεζογραφίας του Culture Book, επιθυμώντας να συμβάλουν στις ανάγκες αλλά και τις προσδοκίες των δύσκολων καιρών μιας εποχής γεμάτης αντιφάσεις, προσκάλεσαν λογοτέχνες να συμμετάσχουν στην θεματική "Λογοτεχνία και κοινωνική πραγματικότητα".

Δε θα λένε: Τον καιρό που το παιδί πετούσε βότσαλα πλατιά στου ποταμού το ρέμα.
Θα λένε: τον καιρό που ετοιμάζονταν οι μεγάλοι πόλεμοι.
Μα δε θα λένε: Ήτανε σκοτεινοί καιροί
Θα λένε: Γιατί σωπαίναν οι ποιητές τους;

(Μπέρτολτ Μπρεχτ)


Τι σκέφτεστε για τη σχέση του σύγχρονου λογοτέχνη με την κοινωνική πραγματικότητα γύρω του/μας; Πόσο τον/μας επηρεάζει; Πόσο τον/μας εμπνέει;

Επιμέλεια αφιερώματος: Άννα Αφεντουλίδου - Ελευθερία Θάνογλου

Featured 

Τώνια Τζιρίτα-Ζαχαράτου - Από εδώ που στέκομαι η ποίηση μοιάζει χαρτοπόλεμος

maketa-teliki

   Απλώνεται σ' ένα ανοιχτό πεδίο όπου η πολύχρωμη πληθυντικότητα συνδέεται με τη διαρκή πολεμική μιας βροχής από αβαρή αλλά υλικά κονφετί. Πρόκειται για μια βροχή που διαταράσσει τη σκληρότητα των ηγεμονικών σχηματισμών η σφοδρότητα της επιτίθεται και παρασύρει την ψευδαίσθηση μιας ομοιογενούς γλώσσας, και ταυτόχρονα αποκαλύπτει τον πολτό της. Η γλώσσα παραμένει πολτός, στολή Αρλεκίνου μέσα από την οποία ασκούνται διαφορετικές γλωσσικές λειτουργίες και ξεχωριστά κέντρα εξουσίας, επιμερίζοντας αυτό που μπορεί να ειπωθεί κι εκείνο που δεν μπορεί. Ένας χαρτοπόλεμος βρίσκεται πάντοτε σε πόλεμο. Η πυκνή αρχιτεκτονική του είναι μια αρχιτεκτονική της διαρκούς επινόησης της ελευθερίας, ένα μοτίβο ενορχηστρωμένων επαναλήψεων που παράγουν βιώσιμες δομές.
   Μες στον χαρτοπόλεμο γίνεσαι διαπερατή δεν υπάρχει πλέον κανένας τρόπος για να κρατήσεις τον κόσμο απ' έξω. Η ποίηση ως χαρτοπόλεμος τρυπώνει παντού καταρρίπτοντας τα όρια ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο, στον εαυτό και τον άλλο. Υπάρχει κάτι μέσα μου από την καθεμιά, κι έτσι ποτέ δεν άνηκα σε κανέναν ολοκληρωτικά, ενώ έχω κατανοήσει ακόμα και το μίσος τους για μένα. Η διασπορική του σύσταση τον καθιστά έκκεντρο η υλικότητά τον συνδέει με την εμμένεια της επιθυμίας, κι έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε την κατάσταση εντός του χαρτοπόλεμου ως ενσώματη. Είμαι ριζωμένη αλλά ρέω. Η αποτυχία όποιου θα ήθελε να τον ξεφορτωθεί είναι βέβαιη υπάρχει πάντοτε μια τσάκιση στο ρούχο για να κρυφτεί η οποία αρκεί για να καταστήσει τον οποιονδήποτε φορέα χαρτοπόλεμου. Στροβιλίζεται αεικίνητος προσφέροντας εναλλακτικές εικόνες και μορφές. Στροβιλίζεται ενάντια στην αφομοίωση. Για να χορέψεις μέσα του πρέπει ν' αφεθείς σε μια διαισθητική κατανόηση. 
     Υπενθυμίζω πως από εδώ που στέκομαι η ποίηση μοιάζει χαρτοπόλεμος. Είναι από την ίδια θέση που μπορείς να δεις ή και να αποτύχεις να δεις.                                                                                                                               

[Βλ. Ζιλ Ντελέζ- Φελίξ Γκουατταρί, Κάφκα – Για μια ελάσσονα λογοτεχνία / Ρόζι Μπραϊντόττι, Νομαδικά υποκείμενα: Ενσωματότητα και έμφυλη διαφορά στη σύγχρονη φεμινιστική θεωρία / Κρίστα Βολφ, Κασσάνδρα / Βιρτζίνια Γουλφ, Τα κύματα

Σωτήρης Νούσιας | Εύη Ραχάλ - Aπό την «εθνική» λ...
Κωνσταντίνα Παναγιωτοπούλου - Κόκκινο
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved