Λογοτεχνία και κοινωνική πραγματικότητα

Το Γραφείο Ποιήσεως και το Γραφείο Πεζογραφίας του Culture Book, επιθυμώντας να συμβάλουν στις ανάγκες αλλά και τις προσδοκίες των δύσκολων καιρών μιας εποχής γεμάτης αντιφάσεις, προσκάλεσαν λογοτέχνες να συμμετάσχουν στην θεματική "Λογοτεχνία και κοινωνική πραγματικότητα".

Δε θα λένε: Τον καιρό που το παιδί πετούσε βότσαλα πλατιά στου ποταμού το ρέμα.
Θα λένε: τον καιρό που ετοιμάζονταν οι μεγάλοι πόλεμοι.
Μα δε θα λένε: Ήτανε σκοτεινοί καιροί
Θα λένε: Γιατί σωπαίναν οι ποιητές τους;

(Μπέρτολτ Μπρεχτ)


Τι σκέφτεστε για τη σχέση του σύγχρονου λογοτέχνη με την κοινωνική πραγματικότητα γύρω του/μας; Πόσο τον/μας επηρεάζει; Πόσο τον/μας εμπνέει;

Επιμέλεια αφιερώματος: Άννα Αφεντουλίδου - Ελευθερία Θάνογλου

Featured 

Μένη Πουρνή - Εικόνα σου είμαι, με λέξει προκαλώ …

maketa-teliki

Η σχέση κοινωνίας και λογοτεχνίας είναι τόσο στενά συνυφασμένη, όσο και η ίδια τους η ύπαρξη. Η λογοτεχνία δεν μπορεί να αγνοεί τα κοινωνικά προβλήματα, όπως και η κοινωνία δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη, όταν αγνοεί ένα προϊόν υψηλής πολιτιστικής αξίας, όπως η λογοτεχνική έκφραση. Αν και βρισκόμαστε πλέον πολύ μακριά από την εποχή, όπου ένα λογοτεχνικό έργο μπορούσε να αποτελέσει ένα καταγγελτικό ντοκουμέντο, όπως το Ζερμινάλ του Εμίλ Ζολά, ο Όλιβερ Τουίστ του Τσαρλς Ντίκενς, ή το Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ του Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, η γραπτή αποτύπωση των κοινωνικών παθογενειών εξακολουθεί να διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την δυναμική της στο σύγχρονο αναγνωστικό κοινό που κατακλύζεται ολοένα και περισσότερο από την εξουσιαστική υπερπροβολή των εικόνων.

Μακριά πια και από την ρομαντική αντίληψη πως μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, η λογοτεχνία σήμερα μπορεί να επιτελέσει έναν ακόμη πιο ουσιαστικό και αδρομερή ρόλο. Πέρα από την ευαίσθητη και ειλικρινή καταγραφή των ζητημάτων και φαινομένων που προκαλούν αναχρονιστικές τάσεις και αδικαιολόγητες οπισθοχωρήσεις στα κοινωνικά δρώμενα, η λογοτεχνία παραμένει πάντα ένας προσωπικός τόπος, φτιαγμένος να χωρέσει τα συναισθήματα, τα όνειρα και την ερμηνεία του κάθε αναγνώστη ξεχωριστά σε κάθε τόπο, χρόνο ή ηλικιακή περίοδο. Το αναγνωστικό σύμπαν καταφέρνει, ακόμη και σε αυτούς τους ισοπεδωτικούς καιρούς που διανύουμε, ένα εσώκλειστο, αλεξίσφαιρο εργαστήρι εσωτερικής ζωής, όπου μπορεί κανείς να προβληματιστεί, να ταυτιστεί, να απορρίψει ή να εναντιωθεί σε μια καταγεγραμμένη κοινωνική παθογένεια με την μεγαλύτερη δυνατή αμεροληψία.

Εφόσον η τηλεόραση, ο κινηματογράφος και οι δυνατότητες που παρέχει σε όλο και ευρύτερο βαθμό, η τεχνολογία να μεταφέρεται η εικόνα ανά την υφήλιο-κάποτε και με αριστοτεχνικά καλυμμένους συνειρμούς- η λογοτεχνική γλώσσα αφήνεται ελεύθερη να διεισδύσει περισσότερο από ποτέ στην βασικότερη λειτουργία της ανθρώπινης σκέψης, που δεν είναι άλλη από την κριτική ικανότητα και τις συμπαρομαρτούντες προεκτάσεις της. Ίσως δεν χρειάζεται πλέον να περιγράφουμε τόσο γλαφυρά, όσο να προσκαλούμε σε αναζήτηση και προβληματισμό. 

Γρηγόρης Τεχλεμετζής - Η σύγχρονη λογοτεχνία, όπως...
Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη - Η λογοτεχνία κι ο ιχ...
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved