Λογοτεχνία και κοινωνική πραγματικότητα

Το Γραφείο Ποιήσεως και το Γραφείο Πεζογραφίας του Culture Book, επιθυμώντας να συμβάλουν στις ανάγκες αλλά και τις προσδοκίες των δύσκολων καιρών μιας εποχής γεμάτης αντιφάσεις, προσκάλεσαν λογοτέχνες να συμμετάσχουν στην θεματική "Λογοτεχνία και κοινωνική πραγματικότητα".

Δε θα λένε: Τον καιρό που το παιδί πετούσε βότσαλα πλατιά στου ποταμού το ρέμα.
Θα λένε: τον καιρό που ετοιμάζονταν οι μεγάλοι πόλεμοι.
Μα δε θα λένε: Ήτανε σκοτεινοί καιροί
Θα λένε: Γιατί σωπαίναν οι ποιητές τους;

(Μπέρτολτ Μπρεχτ)


Τι σκέφτεστε για τη σχέση του σύγχρονου λογοτέχνη με την κοινωνική πραγματικότητα γύρω του/μας; Πόσο τον/μας επηρεάζει; Πόσο τον/μας εμπνέει;

Επιμέλεια αφιερώματος: Άννα Αφεντουλίδου - Ελευθερία Θάνογλου

Ελένη Πριοβόλου - Η λάμψη είναι απατηλή

maketa-teliki

Ακροβατώντας επί ξηρού ακμής, στους νέους δίσεκτους καιρούς, συνέχεια των προηγουμένων- επίσης δίσεχτων- με την ελπίδα σε αποδόμηση και τους κοινωνικούς αγώνες διαψευσμένους, κάθε φορά πλάθω έναν κόσμο όπως θα ήθελα να τον ζήσω, απορώντας και η ίδια με την εμμονή μου στις ολβίες πολιτείες. Έτσι όσο διαρκεί η γραφή, κατοικώ στον τόπο της οικείας μέθης. Γιατί εκεί έξω η κοινωνική πραγματικότητα όζει από την σήψη της ανθρώπινης σάρκας και ας επικαλύπτεται με τα ακριβά αρώματα επωνύμων οίκων και διασήμων προσώπων του αμερικανοθρεμένου λάιφ στάιλ. Η λάμψη είναι απατηλή. Πίσω του χάσκουν άπειροι καιάδες. Της γης οι κολασμένοι παίρνουν αβέβαιες διαδρομές για μια κάποια ελευθερία, μια κάποια ασφάλεια, μια κάποια πατρίδα, ενώ τα καλάθια των νοικοκυριών στα ολιγαρχικά μπακάλικα, πασχίζουν να ξεγελάσουν την ανέχεια των νέων προλετάριων. Μα άκρη δεν έχει ο ουρανός. Και οι λέξεις πάντα εκεί, πρόθυμες να μπουν στο στόχαστρο του τεχνίτη του λόγου, ο οποίος αντλεί από αυτές την δύναμή του, ξέροντας πως τα μόνα όπλα του είναι ο λόγος, η αρετή και η ελευθερία.

«7 + 1 Ποιήματα για τον Ιανουάριο του 2023 στο Cul...
Γιώργος Χριστοδουλίδης - «ΛΑΛ Γνωστοποίηση πένθιμο...
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved