Λογοτεχνία και κοινωνική πραγματικότητα

Το Γραφείο Ποιήσεως και το Γραφείο Πεζογραφίας του Culture Book, επιθυμώντας να συμβάλουν στις ανάγκες αλλά και τις προσδοκίες των δύσκολων καιρών μιας εποχής γεμάτης αντιφάσεις, προσκάλεσαν λογοτέχνες να συμμετάσχουν στην θεματική "Λογοτεχνία και κοινωνική πραγματικότητα".

Δε θα λένε: Τον καιρό που το παιδί πετούσε βότσαλα πλατιά στου ποταμού το ρέμα.
Θα λένε: τον καιρό που ετοιμάζονταν οι μεγάλοι πόλεμοι.
Μα δε θα λένε: Ήτανε σκοτεινοί καιροί
Θα λένε: Γιατί σωπαίναν οι ποιητές τους;

(Μπέρτολτ Μπρεχτ)


Τι σκέφτεστε για τη σχέση του σύγχρονου λογοτέχνη με την κοινωνική πραγματικότητα γύρω του/μας; Πόσο τον/μας επηρεάζει; Πόσο τον/μας εμπνέει;

Επιμέλεια αφιερώματος: Άννα Αφεντουλίδου - Ελευθερία Θάνογλου

Featured 

Χλόη Κουτσουμπέλη - Η Φωνή της φυλής

maketa-teliki

Φίλος: Ομφαλοσκόπηση ή με τηλεσκόπιο κοιτούν ο ποιητής και η ποιήτρια τ' αστέρια;
Ποιητής-Ποιήτρια: Και τα δύο είναι θεμιτά. Όμως κάθε ποιητής, κάθε ποιήτρια, πρέπει να είναι εφοδιασμένος και εφοδιασμένη και με ένα περισκόπιο με πρισματικούς φακούς για να συλλαμβάνουν την πραγματικότητα γύρω τους, να χτενίζουν τον ορίζοντα, να εντοπίζουν. Και βέβαια απαραίτητες οι ευαίσθητες απολήξεις των δαχτύλων τους για να ψηλαφούν το συλλογικό τραύμα.
Φίλος: Αν η γη μας είναι ένα πολυφορεμένο παπούτσι που λιώνει πια ύστερα από τόσους αιώνες πολέμων, αδικίας και ρύπανσης, τι είναι τα ποιήματα;
Ποιητής-Ποιήτρια: Μπορεί να είναι τα κορδόνια που το πνίγουν, μπορεί να είναι όμως και η σόλα από κάτω που το υψώνει, ή η γλώσσα αναβάτης που το διευρύνει. Μπορεί κάθε ποιητής, κάθε ποιήτρια να είναι μόνο ο τσαγκάρης που με τα φτωχά του εργαλεία προσπαθεί να κάνει πάλι αυτό το ταλαίπωρο παπούτσι να περπατήσει προς τα εμπρός.
Φίλος: Γιατί;
Ποιητής-Ποιήτρια: Γιατί οφείλει, γιατί αυτός και αυτή είναι η Φωνή της φυλής που ταξιδεύει στους αιώνες, γιατί είναι ο Μάγος που Ιερός Τράγος θυσιάζεται στο μέσον του κύκλου ή Μάγισσα που καίγεται στην πυρά, γιατί επωμίζονται το συλλογικό τραύμα και συγκεντρώνουν στα θερμοκήπια των στίχων τους όλους τους βλαστούς και τους σπόρους της μνήμης.
Φίλος: Γιατί απαντάς ως ποιητής και ποιήτρια ταυτόχρονα;
Ποιητής-Ποιήτρια: Γιατί μόνον όταν τα δύο φύλα αντιπροσωπεύονται επάξια, μόνον όταν οι γυναίκες ποιήτριες μπορέσουν να αρθρώσουν τον δικό τους απόλυτα σεβαστό λόγο ύστερα από αιώνες σιωπής, μόνον όταν ο δυισμός απαλειφθεί, τότε μπορούμε να μιλάμε για κοινωνικούς αγώνες και δικαιοσύνη. 

Μάγια Αγγέλου (1928-2014)/ Πέντε Ποιήματα με Έμπνε...
Σάκης Σερέφας - Η κοινωνική πραγματικότητα είναι ο...
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved