Λογοτεχνία και κοινωνική πραγματικότητα

Το Γραφείο Ποιήσεως και το Γραφείο Πεζογραφίας του Culture Book, επιθυμώντας να συμβάλουν στις ανάγκες αλλά και τις προσδοκίες των δύσκολων καιρών μιας εποχής γεμάτης αντιφάσεις, προσκάλεσαν λογοτέχνες να συμμετάσχουν στην θεματική "Λογοτεχνία και κοινωνική πραγματικότητα".

Δε θα λένε: Τον καιρό που το παιδί πετούσε βότσαλα πλατιά στου ποταμού το ρέμα.
Θα λένε: τον καιρό που ετοιμάζονταν οι μεγάλοι πόλεμοι.
Μα δε θα λένε: Ήτανε σκοτεινοί καιροί
Θα λένε: Γιατί σωπαίναν οι ποιητές τους;

(Μπέρτολτ Μπρεχτ)


Τι σκέφτεστε για τη σχέση του σύγχρονου λογοτέχνη με την κοινωνική πραγματικότητα γύρω του/μας; Πόσο τον/μας επηρεάζει; Πόσο τον/μας εμπνέει;

Επιμέλεια αφιερώματος: Άννα Αφεντουλίδου - Ελευθερία Θάνογλου

Featured 

Αντώνης Τσόκος - Θερμοκρασία-Υδάτων

maketa-teliki

Το νερό των ωκεανών έχει όλες τις εποχές την ίδια γλυφή γεύση, αντίθετα με τη θερμοκρασία του νερού. Για να αισθανθείς τη θάλασσα, πρέπει το δέρμα και ο ουρανίσκος σου να έρθουν σε επαφή μαζί της καθημερινά. Πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Χειμώνα, άνοιξη, φθινόπωρο, καλοκαίρι. Η κοινωνική πραγματικότητα είναι ένα λίτρο θάλασσας, είναι όμως κι ένας ολόκληρος ωκεανός. Δεν μπορώ να φανταστώ λογοτέχνη, σύγχρονο ή μη, να δημιουργεί με σβηστές τις αισθήσεις, να ατενίζει το παρόν και το μέλλον χωρίς να βουτά σε αυτό.

Τα σπίτια στα οποία έζησαν και δημιούργησαν σημαντικοί ποιητές και πεζογράφοι μετατρέπονται σε μουσεία.

Για να μη συμβεί το ίδιο και με το έργο του, ο λογοτέχνης οφείλει να εκτίθεται στην πραγματικότητα και όχι να ζει ως μουσειακό έκθεμα. Η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από αγάλματα, τα αγάλματα άλλωστε αποφεύγουν τους περιπάτους. Έχει ανάγκη από ιδρώτα, ανάσα, τη θέρμη του δέρματος, το αίμα των ποιητών. Η φωνή του ποιητή ανήκει στην κοινωνία. Η αιχμή των λέξεών του στρέφεται ενάντια στην αδικία.

Ο λογοτέχνης εμπνέεται από και εμπνέει την κοινωνική πραγματικότητα. Καταγράφει μέσα από το έργο του την ιστορία, γίνεται και ο ίδιος μέρος της. Οφείλει να υπερασπίζεται το γέλιο του παιδιού, το κελάηδισμα του πουλιού, την κραυγή του απελπισμένου.

Να είναι η πρώτη σταγόνα που αναπηδά στο έδαφος και ξυπνά το χώμα από τον λήθαργό του.

Γιώργος Γάββαρης - «Ακούω ήχους να θερίζουν»
Jonathan Swift [1667-1745]
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved