Το Γραφείο Ποιήσεως και το Γραφείο Πεζογραφίας του Culture Book, επιθυμώντας να συμβάλουν στις ανάγκες αλλά και τις προσδοκίες των δύσκολων καιρών μιας εποχής γεμάτης αντιφάσεις, προσκάλεσαν λογοτέχνες να συμμετάσχουν στην θεματική "Λογοτεχνία και κοινωνική πραγματικότητα".
Δε θα λένε: Τον καιρό που το παιδί πετούσε βότσαλα πλατιά στου ποταμού το ρέμα.
Θα λένε: τον καιρό που ετοιμάζονταν οι μεγάλοι πόλεμοι.
Μα δε θα λένε: Ήτανε σκοτεινοί καιροί
Θα λένε: Γιατί σωπαίναν οι ποιητές τους;
(Μπέρτολτ Μπρεχτ)
Τι σκέφτεστε για τη σχέση του σύγχρονου λογοτέχνη με την κοινωνική πραγματικότητα γύρω του/μας; Πόσο τον/μας επηρεάζει; Πόσο τον/μας εμπνέει;
Επιμέλεια αφιερώματος: Άννα Αφεντουλίδου - Ελευθερία Θάνογλου
Το ερώτημα της σχέσης της λογοτεχνίας και της κοινωνικής πραγματικότητας τίθεται με δύο βασικούς τρόπους: ο πρώτος είναι ως αναλυτικό ερώτημα, το οποίο απασχολεί τη λογοτεχνική θεωρία και κριτική· ο δεύτερος ως κανονιστικό ερώτημα, το οποίο απασχολεί πρωτίστως τους δημιουργούς. Στη δεύτερή του μορφή, η οποία δραματοποιείται από τα λόγια του Μπρεχτ, το ερώτημα ουσιαστικά αφορά τα καθήκοντα των συγγραφέων απέναντι στην κοινωνική πραγματικότητα, τους τρόπους με τους οποίους οφείλουν να προσπαθήσουν μέσα στο έργο τους να ανταποκριθούν σ' αυτή. Στις παρακάτω θέσεις θα απευθυνθώ μεν στη δεύτερη, την κανονιστική μορφή του ερωτήματος· ωστόσο, όπως θα διαφανεί (και όπως ήδη συμβαίνει στον Μπρεχτ), αυτή δε μπορεί παρά να εμπλέξει την πρώτη, την αναλυτική ή γνωσιακή του διάσταση.